Dan borbe protiv smrtne kazne

Širom sveta danas se obeležava Dan borbe protiv smrtne kazne, proglašen u vreme predsedavanja Srbije Savetu Evrope.

Izvor: Beta

Petak, 30.11.2007.

09:29

Default images

Smrtna kazna nije izvršena ni u jednoj od 47 članica Saveta Evrope od 1997. Rusija je jedina članica Saveta Evrope koja nije zabranila smrtnu kaznu, ali se ona tamo retko primenjuje. "Evropa je regija u kojoj je smrtna kazna potpuno ukinuta, dok se takav vid presuda za najteža krivična dela i dalje donosi u 64 zemlje sveta", izjavio je predsednik Centra za antiratnu akciju Ivan Janković.

On je na okruglom stolu "Smrtna kazna nikad više", u organizaciji beogradskog Centra za mir i razvoj demokratije, istakao da je od velike važnosti da Generalna skupština UN usvoji rezoluciju o globalnom ukidanju smrtne kazne.

"Tu rezoluciju već je prihvatio Komitet UN za ljudska prava, a krajem decembra to bi trebalo da učini i Generalna skupština svetske organizacije", naveo je Janković.

Okrugli sto u Skupštini grada održan je povodom Svetskog dana borbe protiv smrtne kazne koji se, akcijom "Gradovi za život-gradovi protiv smrtne kazne", danas obeležava u 630 svetskih gradova.

Profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu Stanko Pihler istakao je da se kroz istoriju smrtna kazna redovno primenjivala za najrazličitija, pa čak i "iracionalna" krivična dela poput veštičarenja.

On je dodao i da je najteža kazna često bila zloupotrebljavana, "a naročito u revolucionarnim vremenima". "Najstroža kazna poslednji put u Srbiji izvršena je 1992. godine, a zvanično je ukinuta 2002. godine", naveo je Pihler.

Pravna savetnica pri Savetu Evrope Silvija Panović podsetila je da je Komitet ministara te organizacije 1997. godine zvanično odlučio da Evropa postane regija bez smrtne kazne.

"Za Savet Evrope smrtna kazna je potpuno neprihvatljiva, pa je od 1997. godine i clanstvo svake zemalje u toj organizaciji uslovljeno njenim ukidanjem", kazala je Panovićeva.

Učesnici okruglog stola zaključili su da smrtna nije pravi način za smanjenje broja najtežih krivičnih dela, kao i da se ideja prava može iskazati na drugačije načine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: