Sukobi u Parizu

Najmanje 83 policajca povređena su u sinoćnim neredima u severnom predgrađu Pariza.

Izvor: B92

Utorak, 27.11.2007.

08:07

Default images

U sukobu mladih žitelja mesta Vilije le Bel sa policijom, koji su izbili zbog pogibije dvojice mladića koji su se u nedelju na motoru sudarili sa vozilom policijske patrole, šest policajaca je teško povređeno, a neki od njih i vatrenim oružjem. Policija je sinoć bacila suzavac na demonstrante u neredima posle pogibije mladića.

Jedan očevidac je rekao za Rojters da je oko 100 policajaca u severnom predgrađu Pariza napadnuto petardama i da su oni na te napade odgovorili bacivši suzavac i omamljujuće bombe na demonstrante, ali da su upotrebili i puške punjene bojom, specijalno dizajnirane da otkriju izgrednike.

Očevidac je rekao da su automobil, kamion za đubre i policijsko vozilo zapaljeni tokom nereda koji su se pojačali uprkos apelu predsednika Nikole Sarkozija da se napetosti smire.

Demonstranti su zapalili gradsku biblioteku, obdanište, supermarket, školu i opštinski poreski centar. Brojniji od policije, uspeli su da odole u pokušaju vlasti da zavede red. Na meti molotovljevih koktela, kamenica i drugih projektila, našli su se i vatrogasci. Osam policajaca i jedan vatrogasac povređeni su u nedelju uveče u severnom predgrađu Pariza u nasilju koje je izbilo pošto su dva mladića na motoru poginula u sudaru s policijskim vozilom.

Zvaničnik sindikata policajaca Patris Ribeiro izjavio je, prenose agencije, da su izgrednici bacali molotovljeve koktele na policajce, pucali na njih i zapalili više desetina automobila.

Prema njegovim rečima, noćašnji neredi su gori nego oni iz 2005, kada je smrt dva mladića, poginula od strujnog udara bežeći pred policijom, izazvala nerede u predgrađima nekoliko gradova.

Ribeiro je rekao i da su policajci suočeni s pravom gradskom gerilom, naoružanom konvencionalnim i lovačkim naoružanjem.

Premijer Fransoa Fijon i ministar unutrašnjih poslova Mišel Alio Mari posetili su u utorak pre podne opštinu Vilije le Bel i pozvali na smirivanje situacije, a istu poruku uputila je i najbliža rodbina stradalih mladića.

Žitelji ovog i drugih mesta u okolini Pariza, na koje su se proširili neredi, strahuju da bi, sa prvim mrakom, sukobi mogli da se nastave.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: