Osijek: Optužnica protiv Radića

Županijsko tužilaštvo iz Osijeka podiglo je optužnicu protiv visokog oficira bivše JNA Miroslava Radića.

Izvor: B92

Utorak, 27.11.2007.

17:57

Default images

Pred Županijskim sudom u Osijeku podignuta je optužnica zbog ratnog zločina nad civilima, kao i nad ratnim zarobljenicima. Prema navodima iz saopštenja, optužnica je podignuta na osnovu rezultata krivičnih postupaka vođenih protiv Radića na županijskim sudovima u Osijeku i Vukovaru, ranije prikupljenih dokaza i naknadno dobijenih dokumenta od Haškog suda, kao i na osnovu izjava novih svedoka.

Jedinstvenom optužnicom okrivljenom Radiću se stavlja na teret da je u jesen 1991. na području Vukovara, kao visoki oficir JNA lično izdavao i prenosio komande podčinjenim osobama da čine ratne zločine, podsticao ih na takve radnje, kao i da ih je i sam činio.

Radić je tada, kako se navodi u optužnici, delovao kao deo zločinačkog sistema, čiju je osnovu činila JNA, a u cilju okupacije Vukovara, proterivanja nesrpskog stanovništva i stvaranja takozvane "velike Srbije".

Tako je 18. novembra 1991. godine, u prisustvu većeg broja žena, dece i staraca, svojim pištoljem ubio zarobljenog hrvatskog branitelja Đuru Begovića, navodi se u optužnici.

Posledica postupaka za koja se tereti okrivljeni jesu stotine mrtvih i ranjenih civila, proterane hiljade osoba i uništen celi grad Vukovar.

Budući da okrivljeni Miroslav Radić nije dostupan hrvatskim državnim telima, protiv njega je određen pritvor i raspisana međunarodna poternica, saopštilo je Županijsko državno tužilaštvo.

Haški sud je 27. septembra u presudi "vukovarskoj trojci" oslobodio kapetana bivše JNA Miroslava Radića optužbe za zločine počinjene na Ovčari.

Hrvatsko Državno tužilaštvo je početkom oktobra ove godine objavilo da je u Hagu nepravomoćno oslobođenom Radiću određen pritvor po novom istražnom zahtevu vukovarskog tužilaštva i izdat nalog za raspisivanje međunarodne poternice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: