Svedočenje u slučaju Zvornik

Na suđenju za ratne zločine u Zvorniku Pero Vučković svedočio je o izdavanju pasoša Muslimanima deportovanim iz Zvornika 1992.

Izvor: Beta

Utorak, 27.11.2007.

14:39

Default images

Vučković, koji je bio u Odseku za pogranične poslove i strance SUP-a u Subotici rekao je pred Većem za ratne zločine da se na izdavanju putnih isprava za 1.822 izbeglice deportovane vozom iz sela Kozluk na Palić, radilo "ogromnom dinamikom" i bez uverenja o državljanstvu. "

"Najviše je bilo Muslimana, a pasoši su izdavali zbog njihovog odlaska iz Srbije u Mađarsku, a zatim Nemačku, Švajcarsku, Švedsku, Norvešku ili druge zemlje" - rekao je svedok i istakao da su činjenice o državljanstvu utvrđivane na osnovu izjave stranaka i svedoka, da su pasoši izdavani bez uverenja o državljanstvu i da je MUP Srbije snabdevao SUP u Subotici obrazcima i formularima neophodnim za izdavanje putnih isprava.

Pasoši su bili crvene boje sa oznakom SFRJ i regularni, u pravnom smislu, izbeglice su mogle sa tim ispravama da se vrate u Srbiju. Pasoši su se delili na Železničkoj stanici na Paliću, gde su Muslimani deportovani sa teritorije opštine Zvornik u 18 vagona, proveli tri dana.

Za deportaciju bosanskih Muslimana i više zločina na nekoliko lokaliteta u zvorničkoj opštini optuženi su tadašnji predsednik "privremene vlade" Zvornika Branko Grujić, komandant Teritorijalne odbrane Branko Popović i pripadnici jedinice "Žute ose" Dragan Slavković, Ivan Korać, Siniša Filipović i Dragutin Dragićević.

Svi osim Dragićevića koji se brani ćutanjem negirali su na početku suđenja, 28. novembra 2005. godine navode optužnice.

Suđenje pred većem predsedavajuće Tatjane Vuković nastavlja se sutra u 9.30 u zgradi Specijalnog suda u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: