"Vojska neće sama reagovati"

Dragan Šutanovac kaže da Vojska Srbije neće samoinicijativno reagovati ako Kosovo proglasi nezavisnost.

Izvor: FoNet

Utorak, 27.11.2007.

18:09

Default images

Ministar odbrane izjavio je za Asošijeted pres (AP) da će Vojska slediti naređenja predsednika i vlade i pozvao NATO da održi mir na Kosovu. "Vojska neće preduzeti nijednu akciju na svoju ruku, bez naređenja i političke odluke državnog rukovodstva", naglasio je Šutanovac.

Reagovaće samo u skladu sa odlukama onih koji su ovlašćeni da donose takve odluke, objasnio je Šutanovac.

Vlada Srbije se priprema za moguće proglašenje nezavisnosti Kosova, koje bi, prema rečima Šutanovca, predstavljalo "apsolutno veliki izazov za naše društvo".

"Insistirali smo kod NATO da obezbedi apsolutni mir i da se spreči nasilje", precizirao je Šutanovac. "Ako dođe do nemira", zaključio je Šutanovac, "iskreno se nadamo da će (snage NATO-a) upotrebiti sve kapacitete da ih zaustave".

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić danas je izjavio da će, u slučaju proglašenja nezavisnosti Kosova, "Srbija reagovati kao svaka normalna zemlja u Evropi čija bi teritorija bila ugrožena".

"Kfor će odgovoriti na svaku pretnju"

Komandant međunarodnih mirovnih snaga na Kosovu (Kfor), francuski general Gzavije de Marnak, izjavio je u Prištini da je Kfor spreman da odgovori na svaku pretnju bezbednosti Kosova.

Obraćajući se pripadnicima Kosovskog zaštitnog korpusa i građanima na manifestaciji povodom albanskog nacionalnog praznika Dana zastave i rođendana ubijenog komandanta OVK Adema Jašarija, De Marnak je rekao da Kfor u koordinaciji sa UNMIK-om i Kosovskom policijskom službom osigurava bezbednost na Kosovu.

"Vojnici Kfora su spremni, osposobljeni i dobro opremljeni da reaguju i u trenucima brzih promena. Verujte u moje opredeljenje da ćemo reagovati na svaku pretnju, u svako vreme, bez obzira od koga ona dolazi, unutar ili van Kosova", rekao je komandant Kfora.

Kfor u svom sastavu ima oko 16.000 pripadnika, a od nedelje u severnom delu Kosova razmešten je i jedan bataljon nemačkih rezervnih strateških snaga od 550 vojnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: