NVO za zabranu Garde cara Lazara

Više nevladinih organizacija zatražilo je od nadležnih organa da zabrane delovanje "Garde cara Lazara".

Izvor: B92

Utorak, 27.11.2007.

17:47

Default images

Nevladine organizacije podržale su jučerašnji zahtev Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu da se hitno zabrani delovanje "Garde cara Lazara", ali i druge ekstremističke organizacije u Srbiji.

"Tražimo da se zabrani rad i svih drugih ekstremističkih organizacija koje deluju na tlu Srbije, koje konstantno šire strah, nacionalnu i versku mržnju i koje je MUP Srbije već okarakterisao kao neonacističke, klerofašističke i rasističke organizacije", navodi se u saopštenju.

Te organizacije su zatražile da nadležni organi onemoguće održavanje skupa koji je "Garda cara Lazara" najavila za 28. novembar u Merdaru, na administrativnoj granici prema Kosovu.

"Smatramo da delovanje ove paramilitarne grupacije ima za cilj destabilizaciju stanja na Kosovu i na jugu Srbije, a činjenica da ona još uvek postoji, i pored brojnih ispada i zgražavanja javnosti, ukazuje na opasnost da za njen rad postoji podrška u višim instancama državne vlasti", navodi se u saopštenju.

"Ukoliko državni organi hitno ne reaguju i ne zabrane rad 'Garde cara Lazara' i drugih ekstremističkih organizacija u zemlji, ostaviće mnogo prostora za sumnju da su one samo produžena ruka javnih ili tajnih službi zemlje Srbije", navodi se u saopštenju.

Saopštenje su potpisali Beogradski centar za ljudska prava, Centar za mir i razvoj demokratije, Centar za regionalizam, Fond za humanitarno pravo, Helsinški odbor za ljudska prava, Inicijativa mladih za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava, Nezavisno društvo novinara Vojvodine.

Potpisnici saopštenja su i Program dijalog mladih, Narodni parlament, Zelena mreža Vojvodine, Žene u crnom, Ženske studije i istraživanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: