Delić na privremenoj slobodi

Bivši komandant Armije BiH Rasim Delić biće pušten na privremenu slobodu tokom novogodišnje pauze u radu suda.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 26.11.2007.

14:35

Default images

Deliću se pred Haškim tribunalom sudi za zločine mudžahedina nad Srbima i Hrvatima tokom rata u Bosni. Kako je danas saopštio Tribunal, sudsko veće predsedavajućeg Bakonea Molotoa usvojilo je zahtev odbrane da general Delić na slobodi u Sarajevu bude od 11. decembra do 11. januara.

Tužioci se nisu protivili tom zahtevu.

Suđenje Deliću počelo je 9. jula ove godina, a u toku je dokazni postupak optužbe. Očekuje se da će tužioci izvođenje dokaza protiv Delića završiti početkom iduće godine.

U obrazloženju odluke sudsko veće je navelo da se Delić dobrovoljno predao Tribunalu čim je objavljena optužnica, da je sarađivao sa Tužilaštvom i da je vlada BiH dala garancije da će se on na slobodi pridržavati postavljenih uslova i vratiti se u Hag na nastavak procesa.

Optužnica tereti Delića za ubistvo i ranjavanje više zarobljenih vojnika Hrvatskog veća odbrane koje su 8. juna 1993. godine, na dan kada je on postavljen za komandanta Glavnog štaba ABIH, u selu Maline kod Travnika počinili mudžahedini iz sastava Trećeg korpusa ABiH.

General Delić je optužen i za brutalno ubistvo trojice pripadnika Vojske Republike Srpske, od kojih je jednom odsečena glava, te okrutno postupanje prema drugim srpskim vojnicima koje su u okolini Zavidovića u julu 1995. zarobili mudžahedini.

Deliću se na teret stavlja i smrt oko 60 srpskih vojnika zarobljenih pošto su 11. septembra 1995. trupe pod njegovom komandom zauzele Vozuću na planini Ozren. Zarobljenici su odvedeni, a zatim su nestali i smatraju se mrtvim.

Tadašnji komandanta Armije BiH odgovoran je, prema optužnici, i za teško maltretiranje i silovanje tri Srpkinje u logoru Kamenica.

General Delić se dobrovoljno predao Haškom tribunalu u februaru 2005. godine, a u prvom pojavljivanju pred sudijom izjavio je da nije kriv.

U maju 2005. pušten je na privremenu slobodu u Sarajevo, s koje se nekoliko dana pre početka suđenja vratio u pritvor Tribunala u Sheveningenu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: