Holandija: Protest srednjoškolaca

Holandski srednjoškolci su se danas sukobili sa policijom u Amsterdamu i demonstrirali ulicama više gradova Holandije.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 26.11.2007.

17:53

Default images

Oni protestuju protiv vladine naredbe da provode više sati u školi. Nakon što ih je oko 1.000 srednjoškolaca gađalo kamenicama, jabukama i praznim bocama na jednom od glavnih trgova u Amsterdamu, policajci su upotrebili vodene topove i konjicu.

Policija je saopštila da je 15 osoba uhapšeno, a da su dva policajca lakše povređena, javlja AP.

Na holandskoj televiziji prikazani su snimci srednjoškolaca koji gađaju jajima ulaz u parlament u Hagu i zgradu NOS-a, državne holandske televizije, u Hilversumu.

Do nemira je došlo nakon vladine naredbe da se broj časova provedenih u školi godišnje poveća za 26, što je ministarstvo obrazovanja objasnilo potrebom da se poboljša standard srednjoškolaca i da im se omogući da lakše dođu do diploma.

Srednjoškolci, međutim, tvrde da ih time primoravaju da provode više vremena radeći domaće zadatke u školi, a da im pritom nije obezbeđena adekvatna nastava.

Holandski premijer Jan Peter Balkenende kritikovao je srednjoškolce nakon njihovog prvog protesta u petak, rekavši da "đaci mogu da kritikuju kvalitet predavanja, ali da to što se dešava nije dobro".

Holandski parlament treba u sredu da raspravlja o obrazovanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: