EU: Kazne za zagađivače

Proizvođači automobila koji ne budu poštovali nove ekološke standarde Evropske unije moraće da plaćaju odštetu, kaže Žoze Manuel Barozo.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 26.11.2007.

14:53

Default images

"Ukoliko konstruktori ne budu poštovali limite, moraju da snose posledice", izjavio je predsednik Evropske komisije nemačkom nedeljniku "Bild am zontag" i naglasio da će takve kompanije "morati da plate neku vrstu odštete". U protivnom, čitav sistem ne bi bio ostvariv, kazao je Barozo i dodao da ne voli termin "kazne".

Prema nacrtu pravila koja će EU obelodaniti 19. decembra, prosečna emisija ugljen-dioksida kod novih vozila mora biti smanjena sa sadašnjih 160 grama na 120 grama po kilometru do 2012. godine.

Evropski proizvođači vozila kritikovali su taj plan, naglašavajući da je nerealan, a posebno nemačke kompanije, koje izrađuju jake automobile, koji izbacuju mnogo više štetnih gasova u atmosferu.

"Porše", na primer, čija vozila izbacuju prosečno 289 grama ugljen-dioksida po kilometru, insistira na tome da svaka kategorija vozila dobije posebna ograničenja.

Kompanija je najavila tužbu ako Evropska komisija ne ponudi drugačija rešenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: