Rusija: Izbor predsednika 2. marta

Predsednički izbori u Rusiji biće održani 2. marta iduće godine, odlučio je Gornji dom parlamenta.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 26.11.2007.

10:07

Default images

Poslanici su jednoglasno usvojili odluku o datumu održavanja izbora, čime su zvanično otvorena vrata za podnošenje predsedničkih kandidatura i početak predizborne kampanje, prenosi Rojters.

Predsednik Vladimir Putin najavio je da će predati dužnost svom nasledniku pošto, prema ustavu, šef države ne može da bude na tom položaju više od dva mandata.

Prema ruskom zakonu, svi kandidati su dužni da 25 dana od objavljivanja datuma izbora u Službenom glasniku podnesu kandidature Centralnoj izbornoj komisiji.

OEBS: Putinove tvrdnje nisu tačne

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) demantovala je danas tvrdnje ruskog predsednika Vladimira Putina da su SAD uticale na tu organizaciju da odluči da ne posalje svoje posmatrače na parlamentarne izbore 2. decembra u Rusiji.

Kancelarija OEBS-a za demokratske institucija i ljudska prava (ODIHR), koja je 16. novembra otkazala dolazak 70 svojih posmatrača na ruske izbore navodeći kao razlog nedostatak saradnje ruskih vlasti, saopštila je da Putinove tvrdnje "jednostavno nisu tačne".

"Ta odluka nije doneta prema preporuci bilo koje države, već je, i isključivo, doneta na osnovu nemogućnosti da obavimo dogoročno posmatranje", rekla je portparol ODIHR-a Urdur Gunarsdotir.

Ona je dodala da "odluka nije imala za cilj da utiče na ruske izbore na bilo koji način".

Putin je ranije danas optužio SAD da su uticale na OEBS da povuku svoje posmatrače iz te zemlje, navodeći da je cilj Vašingtona da dovede u pitanje legitimnost izbora u Rusiji.

"Prema nekim informacijama, to je odlučeno na preporuku Stejt departmenta SAD. Mi ćemo svakako to uzeti u obzir u našim bilateralnim vezama s tom zemljom", rekao je Putin, koji je trenutno u poseti Sankt Peterburgu.

Kušner kritikuje Rusiju

Ministar spoljnih poslova Francuske Bernar Kušner izjavio je danas da gušenje demonstracija opozicije u Rusiji i hapšenje svetskog prvaka u šahu Garija Kasparova ne ostavlja "lepu sliku" o Rusiji.

"Iznenađen sam tim nasiljem. Koliko znam šampion sveta u šahu nije bio pretanja za bezbednost Rusije", rekao je Kušner radiju RTL.

"Budućnost (Vladimira) Putina, i prognoze na izborima u danima koji slede izgledaju dobre. Zbog toga ova situacija zahteva objašnjenje. Sve to izgleda nepotrebno i ne ostavlja lepu sliku o Rusiji u trenutku kada se organizuju izbori!, rekao je šef francuske diplomatije.

Na pitanje novinara da li je vlast u Rusiji postala "diktatorska", Kušner je odgovorio negativno.

Barozo zabrinut zbog Rusije

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo izrazio je danas zabrinutost zbog brutalnog načina na koji je policija proteklog vikenda u Moskvi sprečila održavanje nedozvoljenih protesta opozicije.

"Veoma su me zabrinuli izveštaji o policijskom delovanju i hapšenjima političara i mirnih demonstranata u Rusiji", naveo je Barozo u saopštenju.

"Pravo na slobodu govora i mirno okupljanje spada među osnovna ljudska prava i veoma žalim što su (ruske) vlasti ocenile da je nužna takva brutalna akcija", kazao je Barozo.

Nemačka vlada zatražila oslobođenje Kasparova

Nemačka vlada je danas izrazila zabrinutost zbog postupaka ruskih sigurnosnih snaga protiv političke opozicijene, posredno pred održavanje izbora u Rusiji.

Portparol nemačke vlade Ulrih Vilhelm je apelovao na rusku stranu da Garija Kasparova neodložno pusti na slobodu.U MIP-u u u Berlinu takođe tvrde da u postupcima protiv Kaasparova nisu poštovani kriterijumi pravne države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: