"Nesaradnja slabi poziciju Srbije"

Rasim Ljajić ocenio da je pregovaračka pozicija Srbije u rešavanju statusa Kosova oslabljena zbog nesaradnje sa sudom u Hagu.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 26.11.2007.

13:36

Default images

"Govori se kako nismo spremni da se suočimo sa prošlošću i to može da oslabi pregovaračku poziciju Srbije", kazao je predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom prilikom današnje posete Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju u Beogradu.

On je dodao da bi konačan završetak saradnje sa Haškim sudom doprineo i bržim evropskim integracijama Srbije i lakšem pristupu investicionim fondovima Evropske unije.

"Verujte i nama se smučilo, ali izbora nemamo, dokle god ne završimo ovu priču, ona će se otvarati", naveo je Ljajić obraćajući se studentima Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju.

On je ocenio da će pritisak na Srbiju biti nastavljen sve dok preostali optuženici ne budu izručeni i podsetio da od saradnje s Haškim tribunalom zavisi i konačno potpisivanje Sporazuma o pridruživanju i stabilizaciji između Srbije i EU.

Ljajić je, međutim, podsetio da je Srbija na planu saradnje s tim sudom učinila "mnogo više od bilo koje druge zemlje u regionu i da svako ko kaže da saradnje nema, previđa tu činjenicu".

On je naveo da je Srbija od 2000. godine Haškom tribunalu izručila 42 optuženika, među kojima su i dva predsednika države, dva premijera, deset vojnih i policijskih generala, "pa čak i načelnik generalštaba".

Rasim Ljajić je Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju danas posetio u svojstvu ministra rada i socijalne politike, ali se na insistiranje dekana tog fakulteta Dobrivoja Radovanovića studentima obratio i kao predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: