Hrvatska: Kreću priče o koalicijama

HDZ i SDP počinju razgovore o koalicijama jer ni jedna od dve partije nema većinu u Saboru Hrvatske.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.11.2007.

09:50

Default images

Hrvatska demokratska zajednica ima relativnu većinu od 61 poslaničkog mandata u novom sazivu Sabora, a Socijaldemokratska partija 56 mandata - najnoviji su nezvanični rezultati jučerašnjih izbora koje je saopštila Državna izborna komisija. Iz obe stranke najavili razgovore s potencijalnim koalicionim partnerima, s obzirom na to da nijedna stranka nije osvojila apsolutnu većinu od 77 poslaničkih mesta u Saboru.

Noćas se u oba izborna štaba dve najveće hrvatske stranke slavilo. Tokom noći Izborna komisija iznosila je nove rezultate u kojima je malu prednost uglavnom imao HDZ.

Na osnovu obrađenih više od 98 odsto listića u 10 izbornih jedinica u Hrvatskoj, treća po broju osvojenih poslaničkih mjesta u budućem Saboru je koalicija Hrvatske seljačke stranke i Hrvatske socijalno-liberalne stranke (HSS-HSLS) sa osam osvojenih mandata.

Odmah iza nje je Hrvatska narodna stranka (HNS) sa sedam, te Hrvatski demokratski savez Slavonije i Baranje (HDSSB) i Istarski demokratski savez (IDS) sa po tri mandata, a Hrvatska stranka prava (HSP) i Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) osvojile su po jedan mandat.

Predsednik HDZ-a Ivo Sanader je već oko ponoći bio uveren u izbornu pobedu.

"Ne mogu i neću sada proglasiti pobedu dok svi rezultati ne budu gotovi, ali se ne može ništa bitno promeniti. HDZ pobeđuje u 10 izbornih jedinica u Hrvatskoj i naravno i u 11. izbornoj jedinici. Mogu vas obavestiti da sam malopre razgovarao s predsednikom države i da sam mu rekao kako očekujem mandat za sastav Vlade, naravno, posle brojanja svih glasova. Nas dvojica ćemo se čuti i sutra i nastaviti dobru suradnju", kaže Sanader.

Sanader je dodao da će o koalicijama razgovarati pre svega sa onima s kojima je i do sada bio u vlasti, pa se nagađa da bi razgovori o saradnji mogli uslediti s predstavnicima srpskih partija.

I lider SDP-a Zoran Milanović kaže da je razgovarao s predsednikom Hrvatske Stjepanom Mesićem. "Mi ovog trenutka, posle objave privremenih i neslužbenih rezultata izbora, krećemo u razgovore, pregovore i konsultacije i siguran sam da ćemo u tome uspeti. Nećemo slaviti dok ne čujemo konačne rezultate", kaže on.

Stjepan Mesić u intervjuu za Hrvatsku državnu televiziju nije rekao s kim je razgovarao o mandatu za sastav Vlade, već samo to da je očekivao takve rezultate i da mu je drago što će, ko god da formira koaliciju i dobije vlast, imati jaku opoziciju. "Ja sam rekao da, bez obzira na to ko bude sastavio Vladu, ona mora doneti Hrvatskoj velike promene, a to znači da moramo sprovesti radikalne reforme pravosuđa, javne uprave i borbu protiv korupcije, a to je moguće ako se reši pitanje javnih nabavki", kaže on.

Prema takođe neslužbenim rezultatima objavljenim u 11. izbornoj jedinici, u kojoj glasaju birači iz dijaspore, HDZ je osvojio 81,84 posto glasova, što mu osigurava pet poslaničkih mandata.

U 12. izbornoj jedinici za nacionalne manjine, koje imaju pravo na osam mandata, srpska nacionalna manjina osvojila je sva tri predviđena mandata, a ostale po jedan.

"Podrška za rešavanje problema"

Jedan od tri poslanika srpske nacionalne manjine u budućem sazivu Sabora Milorad Pupovac izjavio je za index.hr da su predstavnici manjina spremni za razgovore o podršci novoj Vladi, ali da će tražiti rešavanje njihovih problema.

Pupovac, čija je Samostalna demokratska srpska stranka na izborima osvojila sva tri mandata za poslanike srpske manjine, rekao je da je svestan delikatnog položaja manjina da od njih zavisi sastav Vlade.

"Nama nije važno hoće li Vlada biti leva ili desna, nama je važno da dobijemo Vladu bolju od prošle, koja će rešiti sve naše probleme, sve ono što Hrvatska treba da reši pre ulaska u Evropsku uniju", izjavio je Pupovac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: