Poplave u Jablaničkom okrugu

Više od 50 sela i 3.000 hektara obradivog zemljišta poplavljeno je na području Jablaničkog okruga zbog izlivanja odvodnih kanala.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.11.2007.

14:27

Default images

Najviše poplavljenih domaćinstava oko 600 je u leskovačkim prigradskim selima i na području Vučja, Grdelice i Brestovca. U selu Milanovo evakuisani su meštani iz 10 kuća jer je voda iz veštačkog jezera počela da preliva preko zemljane brane visoke oko osam metara.

Meštani strahuju da če doći do puvcanja brane i izlivanje više destina hiljada litara vode što bi ugrozilo hiljade stanovnika ovog mesta i prigradskog naselja Donje Stopanje.

Kiša koja je pokvasila elektroinstalacije dovela je i do požara u osnovnoj školi "Desanka Maksimović" u Grdelici. Tokom gašenja požara lakše su povređena tri radnika škole dok su deca na vreme evakuisana.

U Lebanu je došlo do izlivanja reke Jablanice koja je poplavila oko 50 kuća, a na području Vlasotinca gde je pod vodom desetak sela proglašeno jevanredno stanje.

Prema podacima meteorologa na teritoriji Leskovca u poslednjih 12 sati palo je 67 litara kiše po metru kvadratnom, dok je vodostaj na svim rekama u porastu.

Pre dve i po godine ta mesta bila su poplavljena zbog izlivanja istih kanala, a još tada je najavljeno njihovo čišćenje u uređenje.

Opštinski krizni štab ovi su u stalnom zasedanju, a lekari upozoravaju građane da ne koriste vodu iz bunara.

Babušnica i neka okolna sela pod vodom

Kiša koja od sinoć pada na području babušničke opštine prouzrokovala je poplave u gradu i nekim okolnim selima.

Predsednik opštine Miroljub Jovanović rekao je agenciji Beta da se zbog velikih kiša izlila reka Lužnica koja protiče kroz Babušnicu.

"Sve ulice su poplavljene i mnoga domaćinstva u Babušnici, kao i Donji Striževac, Izvor i Draginac i delovi Ljuberađe, Gorčinaca, Grnčara i Zavidinca", rekao je Jovanović i dodao da je situacija "dramatična".

U Izvoru i Donjem Striževcu voda je prodrla i u dve farme junadi.

Poplavljena su i mnoga babušnička preduzeća, radnici su poslati kući, kao i učenici Gimnazije i osnovne škole.

"Susedne opštine Pirotskog okruga su nam obećale pomoć prvenstveno cisternama sa vodom za piće i očekujemo da one stignu svakog časa", rekao je Jovanović.

Padavine izazvale poplave na Kosovu

Kiša koja neprekidno pada na Kosovu izazvala je poplave, saopštila je danas Kosovska policijska služba (KPS).

Kako se navodi u saopštenju, za sada nema povređenih, a pričinjena je materijalna šteta. Poplavljena su sela Ugljare, Kruševac, Kuzmin, Lismir i Nakarade u opstini Kosovo Polje, dok su u Prištini poplavljeni bolničko naselje i ulica Džemajlj Ibiši, a u naselju Dragodan već ima kuća koje su zbog klizišta u opasnosti.

Poplavljeno je i selo Devet Jugovića, kao i selo Belo Polje u opštini Podujevo, gde ima problema u funkcionisanju saobraćaja na putu prema jezeru Badovce, pošto je put do sela Orlane blokiran.

U regionu Kosovske Mitrovice u opasnosti je nekoliko kuća u selima Pantina i Mihaljić u opštini Vučitrn, dva neselja u Srbici i pojedine kuće u naselju Ilirida.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: