Avio dozvole jednake evropskim

Prvi put u istoriji domaćeg vazuhoplovstva srpske avio dozvole izjednačene su sa evopskim.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.11.2007.

16:17

Default images

Tu odluku doneo je bord direktora vazuduhoplovnih vlasti Evrope, na osnovnu izveštaja 11 avio inspekcija koje su u protekle dve godine boravile u Srbiji. Piloti kažu da je izjednačavanje vazduhoplovnih zakona s EU rezultat dobrog rada svih u avionskom saobraćaju, ali i ocena borda da je bezbednost putnika na visokom nivou.

Direktori srpskog civilnog vazduhoplovstva ocenili su da je bezbednost avio saobraćaja u Srbiji na najvišem nivou. Avion kojim upravlja naš pilot, prema oceni evropskih stručnjaka, takođe je jedan od najsigurnijih u Evropi.

Od 2000. godine srpsko civilno vazduhopolvstvo usklađivalo je zakone i načine rada s evropskim standardima, i prema oceni 11 evropskih avio inspekcija to usklađivanje dobro je ocenjeno, kaže Dragoljub Trgovčević, v.d. Generalnog direktora civilnog vazduhoplovstva.

"Naše vazduhoplovstvo je najbolje harmonizovano sa zakonima EU, ocena je da smo to dobro uradili. Moja lična ocena je da će se samo vazduhoplovstvo još više približiti EU", kaže Trgovčević.

Licence koje je civilno vazduhoplovstvo dobilo odnose se na izdavanje svetskih dozvola za pilote i ljude koji rade u vazduhoplovnoj tehnici. To znači da svaki svetski pilot u Srbiji može da dobije licencu za pilotiranje ili produži svoju avio dozvolu, objašnjava Velibor Vukašinović, direktor sektora za sigurnost avio saobraćaja.

"Što se tiče naših pilota, onu će moći da lete svuda u svetu jer dozvole koje se potpisuju kod nas važe u celom svetu", kaže Vukašinović.

Srbija će u prvoj polovini 2008. godine ratifikovati Sporazum o otvorenom nebu Evrope. Tim sporazumom liberalizuje se vazdušni saobraćaj i našim aviokompanijama omogućava da bez posebnih dozvola, odnosno samo uz najavu leta, saobraćaju sa svih aerodroma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: