Najava širenja štrajka u prosveti

Pregovori reprezentativnih sindikata obrazovanja i Vlade Srbije o ceni rada u prosveti trebalo bi da se nastave sutra.

Izvor: B92

Nedelja, 25.11.2007.

14:50

Default images

Predstavnici sindikata ne veruju da će dogovor biti postignut i očekuju radikalizaciju štrajka. Konačna odluka o tome biće poznata za nekoliko dana, a do tada škole koje su u štrajku nastaviće sa održavanjem skraćenih časova.

Predstavnici tri sindikata prosvete nadaju se da će Ministarstva prosvete i finansija predstaviti konkretne predloge kako bi se pronašlo kompromisno rešenje i štrajk priveo kraju. Prosvetari ne odustaju od zahteva da cena rada za sledeću godinu bude uvećana za 20 odsto, ali su spremni da razgovaraju, iako ne veruju će biti dogovora.

"Ne verujem da ćemo doći do bilo kakvog rezultata, jer nam još nisu poslati zvanični podaci o broju zaposlenih koje smo tražili da bismo videli o čemu se to radi. Došli smo do nacrta budžeta koji je ušao u skupštinsku proceduru iz koga vidimo da je i ona poslednja cifra koju je ministar iskazao za povećanje plata nije više 92 već čak 94 milijarde i ponovo tvrdi da nema mesta za povećanje. Naši proračuni na osnovu prosečnih podataka pokazuju da tu ima itekako mesta da nam se udovolji zahtevi, čak viška para u budžetu", kaže Miodrag Skrobonja, iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Na sinoćnoj vanrednoj sednici skupštine sindikata positgnut je dogovor da štrajk ostane u sadašnjem obimu, dok sindikalci ne čuju konkretne ponude Vlade. Ukoliko ne budu zadovoljni, na sastanku Glavnog odbora koji će biti održan u utorak ili sredu doneće odluku o narednim potezima.

"Nastavlja se štrajk u obimu u kome je već bio, znači da deca normalno dolaze u školu samo što časovi traju 30 minuta. Jedino će problem biti u Čačku gde zbog već poznate situacije oko štrajka nenastavnog osoblja neće biti najverovatnije nastave. Očekujemo da nam se do sutra po odluci priključe jos nekoliko desetina škola iz beogradskih osnovnih škola, članica Foruma beogradskih osnovnih skola", kaže Skrobonja.

Podsetimo, tri reprezentativna sindikata obrazovanja - Sindikat obrazovanja Srbije, Granski sindikat prosvetnih radnika "Nezavisnost" i Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije u ponedeljak su započeli štrajk. Časovi su skraćeni na 30 minuta, a broj škola koje obustavljaju rad iz dana u dan je sve veći. Skrobonja očekuje da će sutra u štrajku biti skoro 1.300 škola.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: