Kasparov osuđen na pet dana zatvora

Ruski opozicionar Gari Kasparov osuđen na pet dana zatvora zbog antivladinih protesta. Danas novi sukobi u Sankt Peterburgu.

Izvor: B92

Nedelja, 25.11.2007.

10:28

Default images

Kasparov je kazao da je njegova kazna neosnovana. "Uhapšen sam tek kada je protest bio završen", rekao je slavni šahista novinarima. On je priveden juče sa još oko 40 osoba nakon demonstracija protiv politike Kremlja i predsednika Vladimira Putina koje je organizovala Kasparovljeva stranke Druga Rusija. Skupu je prisustvovalo oko 3.000 ljudi.

Policijske snage opkolile su demonstrante, a tada je oko 150 ljudi iz mase pokušalo da probije policijski kordon i pokušalo da prodre do zgrade Centralne izborne komisije.

Među privedenima je i lider Nacionalne boljševičke partije Eduard Limonov, jedan od bliskih prijatelja i partnera Kasparova.
Gari Kasparov je inače jedan od najžešćih kritičara predsednika Putina uoči predstojećih parlamentarnih izbora, zakazanih za 2. decembar.

Policija je inače dozvolila skup opozicije, ali je zabranila demonstrantima da se okupe ispred zgrade Centralne izborne komisije.

Danas novi sukobi u Sankt Peterburgu

Policija u Rusiji i danas se žestoko sukobila s pristalicama opozicije - pripadnici specijalnih jedinica policije za suzbijanje nereda pretukli su nekoliko demonstranata i priveli više desetina pristalica opozicije koji su se okupili na mitingu u organizaciji stranke Druga Rusija u centru Sankt Peterburga.

Ovo okupljanje zakazano samo nedelju dana pre održavanja parlamentarnih izbora u Rusiji, zabranio je lično predsednik Vladimir Putin.

Uzvikujući "Ovo je naš grad" jedan od demonstranata u Sankt Peterburgu izražavao je protest protiv policije koja je razbila demonstracije opozicije protiv predsednika Rusije Vladimira Putina.

Policija je krenula u akciju kada je jedan demonstrant razvio zastavu zabranjene Nacional-boljševičke partije. Uhapšeno je više desetina ljudi, a neki su i pretučeni. Među uhapšenima je i jedan od vođa opozicije Boric Njemcov, kao i nekoliko kandidata opozicije za poslanike u parlamentu.

Koordinatorka opozicione koalicije Olga Kurnosova opisala je akciju policije kao vojnu operaciju. Iz policije Sankt Petersburga saopšteno je da su snage bezbednosti reagovale jer su ih demonstranti provocirali i jer su hteli da blokiraju saobraćaj na gradskom trgu ispred Zimskog dvorca, uprkos pozivima policija da odustanu od toga.

Protesti su organizovani samo nedelju dana pre održavanja parlamentarnih izbora na kojima se očekuje ubedljiva pobeda stranke Vladimira Putina.

Jedan od lidera Jabloka podlegao povredama

Farid Babajev, jedan funkcionera ruske opozicione partije Jabloko preminuo je od povreda koje je zadobio kada je na njega pucala grupa nepoznatih osoba u ulazu u njegovu zgradu u glavnom gradu Dagestana, regiona na jugu Rusije, saopštila je njegova stranka.

Babajev, koji predovodi regionalnu listu za parlamentarne izbore liberalne partije Jabloko, ranjen je u sredu uveče u Mahačkali, glavnom gradu republike Dagestan.

Doktori su saopštili da je pogođen sa četiri metka, od kojih jednim u glavu.

Lider partije Jabloko Grigorij Javlinski izjavio je da ubistvo Babajeva ima veze sa njegovim pokušajima da dokaže da su ruska vlasti odgovorne za kršenje ljudskih prava u Dagestanu.

"Farid Babajev je postao još jedna žrtva režima Vladimira Putina, za koji je fizička likvidacija političkih neistomišljenika postala praksa", navodi se u saopštenju Javlinskog.

Republika Dagestan se nalazi na severu Kavkaza pored Čečenije i u toj je oblasti u poslednjih nekoliko meseci došlo do porasta nasilja usled separatističkih napada.

Savet Evrope zabrinut zbog privođenja

Generalni sekretar Saveta evrope Teri Dejvis izrazio je danas zabrinutost zbog privođenja lidera ruske opozicije Garija Kasparova i Borisa Njemcova i pozvao vlasti Rusije da poštuju ljudska prava.

"Veoma sam zabrinut zbog privođenja Garija Kasparova, Borisa Njemcova i drugih njihovih simpatizera u Moskvi i Sankt Peterburgu", rekao je Dejvis, a prenosi Savet Evrope.

Prema njegovim rečima, Rusija je članica Saveta Evrope i obavezala se da poštuje evropsku Konvenciju o ljudskim pravima, "koja garantuje slobodu okupljanja i izražavanja, što su uslovi za istinsku demokratiju".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: