B92 osuđuje napade na novinare

B92 najoštrije osuđuje ponovljene napade i uvrede Petra Lukovića na novinare i zaposlene u B92.

Izvor: B92

Petak, 23.11.2007.

07:46

Default images

Posle nedavnog teksta objavljenog u Feral tribjunu, ali i na Internet-prezentaciji Liberalno-demokratske partije, u kom je Gordan Paunović, menadžer sektora B92 za korporativnu društvenu odgovornost, optužen da je saradnik državne bezbednosti, u svom novom tekstu, ponovo u Feralu i na Internet-prezentaciji LDP-a, Luković nastavlja s najprizemnijim uvredama i kvalifikacijama. LDP odgovara da ne utiče na Lukovićeve tekstove

Na meti su sada Olja Bećković i Danica Vučenić, novinarke koje su vodile emisije Utisak nedelje i Kažiprst na Televiziji i Radiju B92 u kojima je nedavno gostovao predsednik LDP-a Čedomir Jovanović.

Budući da je veza s državnom bezbednošću apsolvirana, Luković novinarke B92 sada proglašava za skotove, ludače i bolesnice.

B92 smatra apsolutno nedopustivim manir u kom se lična netrpeljivost, neslaganje sa iole disonantnim tonovima na medijskoj sceni i drugačijim mišljenjem, a pre svega pravom da se političaru koji pretenduje na najviše državne funkcije postavi pitanje o stvarima od javnog interesa, ispoljava kroz najgrublje diskvalifikacije, postavljanje medicinskih dijagnoza, optužbe za pomaganje fašizmu ili povezanost s tajnim službama.

Ono što posebno zabrinjava jeste činjenica da takve tekstove jedna parlamentarna politička stranka u Srbiji smatra dovoljno relevantnim da bi ih rame uz rame sa zvaničnim stranačkim saopštenjima isticala na svom stranačkom sajtu.

B92 poziva medijske i novinarske asocijacije da iskažu solidarnost s novinarima izloženim najbezočnijim napadima i kvalifikacijama, ali i da se jasno ograde od onih koji, predstavljajući se upravo kao novinari, kršeći sve novinarske kodekse, podmetanjima i neprimerenim izlivima ogoljene mržnje udaraju na pravo da se profesionalno radi posao i da se iznese sopstveno, drugačije mišljenje.

B92 još jednom izražava bezrezervnu podršku svojim novinarima i saradnicima, koji svoj posao rade profesionalno, savesno i nepristrasno. B92 će učiniti sve što je u njegovoj moći da spreči nekontrolisan javni linč naših saradnika koji sprovode oni koji su, po svemu sudeći, očekivali da na programima B92 uživaju posebne privilegije i povlašćen tretman.

LDP: Ne mešamo se u sadržaj

Odgovarajući na saopštenje B92, LDP je poručio da je Petar Luković "jedna od retkih osoba čiji se doprinos razvoju demokratije u Srbiji ne može dovesti u sumnju".

"Smatramo da je ovo vreme po mnogo čemu gore od 90-ih, pa i po medijskim slobodama", saopštava ta stranka i poručuje da se ne meša u sadržaj Lukovićevih tekstova, te da njegove tekstove redovno objavljuje, uz mogućnost čitalaca da ih komentarišu.

"Bez obzira što njegov stil prevazilazi granicu komunikacije koje su dozvoljene političkim strankama, smatramo da je to Petar Luković i da je to pitanje njegove autorske slobode", navodi LDP.

"Shodno tome, njegove tekstove objavljivaćemo i kada, na svoj način, kritikuje političare, novinare B92 i kada kritikuje funkcionere LDP-a", saopštava ta stranka.

Iz LDP-a poručuju da žele da njihov sajt bude prostor razmene mišljenja i polemike, te da tekstovi Petra Lukovića, koji "prevazilaze partijske stavove", doprinose razvoju baš takvog koncepta.

"Što se tiče odnosa LDP-a prema Vašoj medijskoj kući, smatramo da se on najbolje dokazuje našom spremnošću da na svako vaše pitanje bezuslovno odgovorimo i da u svakoj vašoj emisiji učestvujemo, jer je to naša dužnost i obaveza, pre svega prema građanima Srbije", poručuje LDP u odgovoru na današnju reakciju B92.

Anem osuđuje pritiske

Protestu B92 pridružila se i Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM), čiji je B92 član, kao i Produkcijska grupa Mreža.

Zbog pitanja koja su novinarke u programima koje uređuju postavile predsedniku LDP-a Čedomiru Jovanoviću, Luković ih napada kvalifikacijama, od najprimitivnijih ličnih uvreda i postavljanja medicinskih dijagnoza do neverovatnih optužbi za pomaganje fašistima.

ANEM posebno naglašava da se objavljivanje ovakvih tekstova na Internet-prezentaciji LDP-a teško može shvatiti drugačije nego kao pritisak te stranke na medije i poziv na linč novinara koji profesionalno i savesno rade svoj posao. ANEM zahteva da takvi pritisci prestanu.

ANEM podseća da o profesionalnim kvalitetima napadnutih novinarki svedoče priznanja i nagrade koje su primile, kao i kvalitet emisija koje uređuju, a o radu Danice Vučenić i brojni mladi novinari po redakcijama širom Srbije na koje je svoja znanja prenosila kroz programe obuke upravo u organizaciji ANEM-a.

Produkcijska grupa Mreža osudila je takođe "govor mržnje, koji pod zaštitom jedne političke partije širi Petar Luković". Mreža ocenjuje da "javnost Srbije može da proceni ko je ko na medijskoj sceni, ali nije sigurno da to može da proceni i hrvatska javnost, kojoj se autor obraća".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: