Svetski dan deteta

Danas je Svetski dan deteta, a istraživanja pokazuju da mnoga deca u Srbiji i dalje ne mogu da ostvare osnovna prava.

Izvor: B92

Utorak, 20.11.2007.

17:05

Default images

Konvencijom Ujedinjenih nacija o pravima deteta utvrđeno je da sva deca imaju ista prava, bez diskriminacije prema rasi, boji kože, polu, jeziku, veroispovesti, političkom i drugom uverenju, poreklu ili imovinskom stanju. Statistika, međutim, govori da je Srbija još daleko od ostvarenja prava iz Konvencije.

Prema istraživanju Republičkog zavoda za statistiku i Unicefa, pet odsto dece ne pohađa osnovnu školu, trećina roditelja fizički kažnjava svoju decu, tek svako drugo dete je na vreme vakcinisano, a tek svako treće ide u vrtić.

Od 2004.godine Unicef novinarima dodeljuje nagradu za etično izveštavanje o deci i dečjim pravima.

Ove godine na konkurs je stiglo 40 radova. Njihova najčešća tema su kršenje prava dece u porodici i društvu.

Nagradu za najbolji novinski tekst dobio je novinar Blica Branislav Grković, koji se bavio dečjom pornografijom kao jednim od najsurovijih vidova zlostavljanja.

"Odabir teme je pošao od toga da se malo pisalo o njoj, a onda kad kreneš u sve to i vidiš koliko Srbija uopšte zaostaje za Evropom i svetom, pre svega po zakonskoj regulativi i organizovanju službe koja bi se tome suprotstavila, onda dođeš do toga da je prevencija u svemu tome najvažnija, a ona u Srbiji ne postoji", objašnjava on.

Za najbolju televizijsku priču proglašeno je "Zaustavljeno detinjstvo" Dejana Radulovića, emitovano na Televiziji Avala.

Radulović se bavio siromaštvom kao osnovom za kršenje mnogih dečjih prava, prikazujući decu iz porodice Marković, koji sakupljaju karton da bi mogli da prežive.

"To su deca koja žive u Beogradu, a ne znaju kako Beograd izgleda, to su deca koja nisu išla u bioskop, zoološki vrt", kaže Radulović.

"To su mališani koji idu u školu i svoje slobodno vreme provode tako što pomažu svojoj porodici kako bi ova teška vremena prebrodili, a Miljan i Aleksandra su deca u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu", kaže on.

Uskraćenost ili kršenje nekog prava iz Konvencije o pravima deteta može da prijavi svako - pojedinac, grupa ili institucija. A povodom Svetskog dana deteta Gradski zavod za zaštitu zdravlja promovisao je akciju u kojoj će ubuduće svako dete koje dolazi kod lekara dobijati poklon. Danas su deci iz vrtića Sunčica u Beogradu podeljene edukativne bojanke, u kojima su na pristupačan način prikazani zdravi stilovi života.

Janković: Zaštita prava deteta obaveza svih

Republički zaštitnik građana Saša Janković ocenio je danas, povodom obeležavanja Nedelje prava deteta, da je zaštita prava najmlađih obaveza svih, a posebno državnih institucija.

"U danima u kojima se obeležava punoletstvo Konvencije UN o pravima deteta, ne treba zaboraviti da se prava deteta moraju štititi i unapređivati kontinuirano, svakog dana svake godine, što je obaveza svih, a posebno državnih organa", istakao je Janković.

U njegovom saopštenju dodaje se da su sveobuhvatna, stalna i bliska saradnja i dijalog državnih organa, nevladinog sektora i građana suštinski uslovi za ostvarivanje prava deteta.

"Zaštitnik građana, u skladu sa svojim ustavnim i zakonskim ovlašćenjima, poklanja i poklanjaće posebnu pažnju zaštiti i unapređenju prava dece i pozdraviće svaku inicijativu koja vodi do povećanja obima i efikasnosti zaštite tih prava", zaključuje se u saopštenju republičkog ombudsmana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: