"Više novca za socijalnu zaštitu"

Rasim Ljajić najavio je da će zatražiti od vlade da izdvoji više sredstava za potrebe ustanova socijalne zaštite.

Izvor: B92

Utorak, 20.11.2007.

13:43

Default images

Prilikom posete Zavodu za zbrinjavanje odraslih "Male pčelice" kod Kragujevca, ministar za rad i socijalnu politiku je rekao da se "nijedna stvar neće prećutati" i da će ministarstvo sačiniti uputstva i preporuke za rad koje će biti dostavljene svim institucijama socijalne zaštite.

Ljajić je najavio da će pomoć za reformu ustanova socijalne zaštite tražiti i od međunarodnih donatora i dodao da preporuke iz Povelje Ujedinjenih nacija o mentalnim oboljenjima govore vrlo jasno o uslovima pod kojima je potrebno raditi.

Govoreći o domu "Male pčelice", Ljajić je rekao da je nedopustivo da na jednom mestu bude smešten toliko veliki broj osoba koje su obolele od mentalne retardacije i duševnih oboljenja.

Ukazavši da su "Male pčelice" najveća ustanova tog tipa u Evropi, Ljajić je rekao da je neophodno u što kraćem roku pronaći rešenje za razmeštanje i smanjenje broja pacijenata koji leže u jednoj sobi.

Ministar je podsetio da je u ustanovama socijalne zaštite u Srbiji smešteno 6.000 osoba sa posebnim potrebama, od kojih je 850 dece.

On je dodao da redovne posete svojih porodica ima svega 15 odsto štićenika.

Direktor zavoda "Male pčelice" Dragutin Milovanović rekao je da je u zavodu smešteno 946 ljudi, od kojih je 500 duševno obolelih osoba i 450 sa mentalnom retardacijom.

Milovanović je kazao da se pacijenti fiksiraju za krevet kajševima samo u slučajevima kada "korisnici ne mogu da se obuzdaju" i kada terapija ne pomaže.

On je istakao da je zavodu preko potrebno renovinarenje paviljona 1 "u kome su uslovi smeštaja katastrofalni", kao i izgradnja višenamenske sale u kojoj bi se za štićenike organizovali kulturo-zabavni i rekreativni sadržaji.

U zavodu "Male pčelice" zaposleno je 299 ljudi među kojima je pet lekara, 46 medicinskih sestara i po osam radnih terapeuta i socijalnih radnika.

NVO: Ministri neadekvatno reagovali

Reakcija ministara na izveštaj "Mučenje kao lečenje" jeste reagovanje politički neodgovorne i nezrele vlasti, ocenjuje NVO.

Predstavnici Koalicije protiv diskriminacije tako su ocenili reakcije vlasti na izveštaj Međunarodne organizacije za zaštitu prava osoba ometenih u razvoju MDRI.

Koordinator Koalicije Saša Gajin, na konferenciji za novinare, rekao je da ne postoji mogućnost da je izveštaj te organizacije o stanju u ustanovama socijalne zaštite u Srbiji netačan.

"Dva su elementa koja posebno zabrinjavaju u njihovom reagovanju. Na jedan smo navikli, a već je viđen, i reč je o pokušaju negiranja kršenja ljudskih prava. Taj pokušaj i sam predstavlja kršenje ljudskih prava. S druge strane, to je stvaranje neprijatelja od nevladinog sektora," kazao je on.

Gajin je napomenuo da su nevladine organizacije tu da pomognu u ostvarivanju i zaštiti ljudskih prava ili da upute nadležne da postoje slučajevi kršenja ljudskih prava.

On je naveo da se u izveštaju pominje položaj dece sa invalidetom čija se ljudska prava krše i dodao da je reč o "jednom od retkih novovekovnih slučajeva masovnih kršenja ljudskih prava u Srbiji."

Nevena Vučković-Šahović, iz Centra za prava deteta, navela je da je potrebno izraditi akcione planove za zatvaranje ustanova socijalne zaštite i za razvoj specijalnog hraniteljstva.

"Neke će ustanove morati da postoje za najteže slučajeve, čak neće moći da budu dnevne ustanove. Međutim, i te ustanove za najteže slučajeve ne treba da budu van pogleda građana, izvan gradova u šumama, bez vode i određene higijene i mogućnosti da zaposle osoblje", kazala je ona.

Prema njenim rečima, "mnogo je jeftinije pomoći porodici da zadrži dete sa invalidetom u kući, nego obezbediti sredstva da se dete smesti u neku instituciju koja nije idealna sredina".

Šahovićeva, koja i član republičkog Saveta za prava deteta, ukazala je da je potrebno da Srbija usvoji zakone o zabrani diskriminacije, deci i o zaštiti prava obolelih u psihijatrijskim ustanovama.

Predsednica Inicijative za inkluziju Veliki-mali Valentina Zavišić navela je da su predstavnici te nevladine organizacije obišli Dom za ometene u razvoju u Kulinama tri ili četiri puta, bez predstavnka organizacije MDRI, a sa njima u avgustu ove godine.

Zavišićeva je navela da je to institucija u kojoj se nalazi 500 dece i odraslih i da mali broj zaposlenih ne može da odgovori na njihove potrebe.

"Vlada treba da okupi eksperte i napravi plan kako će se deca i odrasli osloboditi ovih institucija", rekla je ona i dodala da lečenje u takvim institucijama predstavlja mučenje.

Zavišićeva je istakla da izveštaj MDRI nije imao za cilj da okrivi i napadne zaposlene u socijalnim ustanovama.

Koalicija protiv diskriminacije je ad hok koalicija koju čini 61 organizacija.

Direktor međunarodne organizacije MDRI Erik Rozental kazao je prošle sedmice u Beogradu da su istraživači te organizacije u ustanovama socijalne zaštite u Srbiji pronašli decu i ljude fiksirane za krevete i onemogućene da ikada napuste postelju.

Ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić je, reagujući na izveštaj MDRI, prošle sedmice ocenio da su neke ocene u izveštaju tačne, ali da naslov izveštaja (Mučenje kao lečenje) nije adekvatan stvarnom stanju.

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević i ministar za rad i socijalnu politiku Srbije Rasim Ljajić obišli su prethodne sedmice skoro sve ustanove socijalne zaštite u Srbiji i najavili da će izveštaj o stanju u njima predstaviti na prvoj sednici Vlade Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: