Izbori na Kosovu

Na Kosovu održani parlamentarni i lokalni izbori. U srpskim sredinama očekivano slab odziv, ali neočekivano slab odziv Albanaca.

Izvor: B92, Beta

Subota, 17.11.2007.

10:31

Default images

Oko milion i po glasača danas od sedam sati je imalo priliku da na oko 2.200 biračkih mesta širom Kosova glasa za parlament lokalne skupštine i predsednike opština. Prema podacima najvećih stranaka kosovskih Albanaca, odziv birača je sat pred zatvaranje birališta bio između 40 i 45 odsto, preneli su elektronski mediji u Prištini.

Analitičari mali odziv tumače gubljenjem poverenja u političke stranke i neispunjavanjem datih obećanja.

Najmanji odziv zabeležen je u srpskim opštinama na severu Kosova.

Na severu Kosova direktori škola nisu dozvolili otvaranje biračkih mesta u školskim prostorijama, pa je odlučeno da na tom području rade mobilni timovi, a glasanje se organizuje u kamionima sa oznakom OEBS.

Portparol Misije OEBS-a na Kosovu Sven Lindholm izjavio je da, generalno generalno, nisu zabeležene veće nepravilnosti prilikom glasanja na današnjim kosovskim izborima.

Portparol OEBS-a je dodao da nije zabeležen ni jedan ni manji, ni veći incident, naglasivši da neće biti ponavljanja izbora ni na jednom biračkom mestu. Tim Guldiman rekao je da na severnom Kosovu direktori škola nisu dozvolili otvaranje biračkih mesta, pa je odlučeno da na tom području rade mobilni timovi koji će omogućiti glasanje onima koji to žele.

"Ovi izbori su legitimni i pozivamo sve građane da iskoriste svoje pravo glasa. Nema fizičkih problema i mi smo pokušali da ubedimo građane da izađu na izbore", rekao je Guldiman, i dodao da izbori na Kosovu protiču mirno i bez problema.

Guldiman je rekao da su tehnički problemi uzrokovani lošim vremenom, jer je onemogućeno prebacivanje glasačkog materijala iz centra u Prištini u biračka mesta u drugim opštinama.

Portparol Kosovske policijske službe Veton Eljšani je rekao da je situacija mirna na celoj teritoriji Kosova i da je za očuvanje mira od jutros angažovano oko 7.000 pripadnika KPS-a.

U poruci javnosti pred današnje izbore šef UNMIK-a Joakim Riker pozvao je građane da masovno učestvuju u glasanju.

"Voleo bih da vidim veliki odziv jer se radi o odlučujućem vremenu kada lideri treba da budu ponovo legitimisani od strane naroda koji je vladar", rekao je Riker.

Snage Kfora i policije su takođe preduzele obimne pripreme radi očuvanja bezbednosti i preduprećenja mogućih incidenata. Komandant Kfora francuski general Gzavije Bo de Marnak rekao je da su obezbeđeni svi neophodni uslovi za siguran izlazak građana na glasačka mesta.

"Nećete moći da vidite Kforove uniforme u blizini glasačkih mesta zato što mislim da to nisu mesta za uniforme , ali će Kfor zasigurno biti na terenu, kao i na lokacijama u blizini glasačkih mesta", rekao je De Marnak.

Službeni rezultati današnjih izbora očekuju se u roku od dva-tri dana. Blok profesionalnih nevladinih organizacija koje će pratiti izbore preko svojih monitora, najavio je prve neslužbene rezultate odmah po zatvaranju glasačkih mesta u sedam sati uveče.

Mali odziv birača u srpskim sredinama

U četiri opštine Kosovskog pomoravlja, na kosovskim izborima glasalo je svega nekoliko Srba upisanih u birački spisak. Niko od preostalih 40.000 Srba, u ukupno osam opština u koliko se glasalo, nije izašlo na glasačka mesta. U budućem kosovskom parlamentu, predviđeno je da Srbe zastupa 10 poslanika a isto toliko i druge nealbanske zajednice.

U srpskim sredinama u prištinskoj opštini otvorena su dva biračka mesta, kao i u opštinama Novo Brdo i Gnjilane. Po jedno biračko mesto otvoreno je u opštini Lipljani, Vitina, Gračanici i u selu Preoce. Iako je u predizbornom periodu najavljeno da će nekoliko lidera stranaka glasati u Gračanici i susednim selima, niko to nije i uradio.

Ni Srbi sa Kosova ne vide razlog zasto bi učestvovali na izborima.

Za koga da glasam. Ne, ne dolazi u obzir. Ja sam raseljeno lice i ne dolazi u obzir da glasam.

Zbog čega bih glasao, samo da bih opravdao multietičnost?

U Kosovskoj Kamenici nije otvoreno nijedno biračko mesto uprkos najavama da će glasačka mesta biti otvorena u svim srpskim sredinama. Direktori škola, gde se obično organizuje glasanje, odlučili su da ne dozvole otvaranje biračkih mesta u školskim prostorijama.

"Ono što mi želimo da ukažemo srpskoj zajednici i svakom Srbinu na Kosovu danas da je izlazak na kosovske izbore poguban i da ne treba mi da učestvujemo i da trasiramo put ka nezavisnom Kosovu. Želimo da narod sledi preporuke vlade naše države da na izbore ne izlaze", kaže Miomir Kasalović, načelnik kosovsko-mitrovačkog okruga.

Mala izlaznost Srba na izborima razočarala je zvaničnike UNMIK-a.

"Razočarani smo. Veoma cenim mogućnost da glasate i ne slažem se sa sa nekim političarima iz Beograda i nekim liderima severno od reke Ibar. Svaki put kad imate mogućnost da glasate dajete deo sebe, a ovako odustajete od mogućnosti da postavite ljude na mesto, da izaberete vođe koji će voditi računa o vašim zahtevima i potrebama", kaže Stiven Šuk, zamenik šefa misije UNMIK-a.

U srpskim sredinama u centralnom delu Kosova u popodnevnim satima beleži se nešto veća izlaznost građana. U Gračanici gde je otvoreno jedno zbirno biračko mesto za građane iz Prištine, Gračanice, Kišnice, Badovca i Sušice, do 17 časova glasalo je skoro tri odsto, odnosno 200 od oko 5.000 građana sa pravom glasa.

Nešto manje glasačkih listića, oko 160, ubačeno je u kutije na biračkom mestu u selu Preoce gde pravo glasa ima oko 3.500 birača iz tog mesta, Lapljeg Sela i Čaglavice.

Slična situacija je i u opštinama Lipljan i Kosovo Polje gde je isašlo po stotinak građana.

Na birališta su izašli i svi predstavnici partija koji učestvuju na parlamentarnim i lokalnim izborima i svi su glasali sami bez članova porodica.

Kosovski lideri: Istorijski dan

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu izjavio je da će Kosovo vrlo brzo proglasiti nezavisnost i da birači izlaskom na današnje izbore daju glas za nezavisnost Kosova.

"Ovim izborima Kosovo ulazi u značajnu fazu demokratskog razvoja i statusa zemlje. Zato je izuzetno značajno da građani masovno izađu na izbore i da glasaju za one koje vole", rekao je Sejdiu pošto je glasao u Prištini.

Sejdiu je izrazio zahvalnost svim političkim partijama koje su imale mirnu i dostojanstvenu predizbornu kampanju, što je, kako je rekao, dokaz visoke političke kulture Kosova i njegovih građana.

Predsednik Vlade Kosova Agim Čeku izjavio je da bi institucije Kosova, koje će biti formirane na osnovu današnjih izbora, trebalo konstituisati pre 10. decembra, kada pregovaračka trojka treba da podnese izveštaj generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu.

Čeku je, pošto je glasao u Kosovom Polju, rekao da nije prihvatio da se kandiduje na izborima jer se "između demokatskog procesa izbora i istorijskog procesa, opredelio za istorijski proces utvrđivanja statusa Kosova".
Hašim Taèi (FoNet)
Predsednik Demokratske partije Kosova Hašim Tači ocenio je da je danas istorijski dan za Kosovo, jer su današnji izbori velika pobeda građana Kosova.

Tači je, pošto je glasao u Prištini, rekao da su građani na današnjim izborima "pobedili za demokratiju, sigurnu i evropsku budućnost i razvijanje i očuvanje odnosa sa SAD".

Lider reformističke partije Ora Veton Suroi izjavio je da su današnji izbori na Kosovu veoma važni i pozvao građane da izađu na izbore u što većem broju.

Suroi je prvi od kosovskih lidera koji je jutros glasao na parlamentarnim, opštinskim i na izborima za predsednika opština na Kosovu.

"Važno je da građani glasaju u što većem broju ne samo zbog subjekata kojima daju glas. Današnje glasanje je važno za Kosovo jer pokazuje zrelost naroda Kosova, pokazuje da smo u stanju da, i u trenucima kada se odlučuje o statusu, organizujemo izbore" je rekao Suroi odmah posle glasanja u Prištini.

On je dodao da današnji izbori treba da pokažu da "narod Kosova želi demokratiju i regularne institucije".

Predviđa se da bi najviše glasova mogla da osvoji Demokratska partija Kosova, nekadašnjeg komandanta OVK-a, a danas člana albanskog pregovaračkog tima u pregovorima o budućem statusu Hašima Tačija.

Treći parlamentarni izbori

Današnji izbori su prvi koji se održavaju po proporcionalnom sistemu sa otvorenim listama i uz neposredno glasanje za predsednike opština.

Prvi parlamentarni izbori na Kosovu, na kojima su učestvovali i kosovski Srbi, održani su 17. novembra 2001. Srpska koalicija "Povratak" na tim izborima osvojila je 11,34 odsto glasova birača i, uz deset unapred određenih mesta, u Skupštini Kosova dobila 22 poslanička mesta.

Na izborima je ubedljivo pobedio Demokratski savez Kosova Ibrahima Rugove. Na drugom mestu je bila Demokratska partija Kosova Hašima Tačija.

Drugi parlamentarni izbori na kojima su učestvovale dve srpske liste - Srpska lista za Kosovo i Metohiju i Građanska inicijativa "Srbija", održani su 23. oktobra 2004.

Vlasti u Srbiji nisu imale jedinstven stav o izlasku kosovskih Srba na te izbore, što je rezultiralo slabim odzivom Srba. Premijer Vojislav Koštunica preporučio Srbima da ne izađu na izbore, a predsednik Boris Tadić pozvao ih je da izađu.

Raspored snaga ponovo je bio isti: najviše mandata je osvojila Rugovina stranka, a druga je bila partija Hašima Tačija. Od 20 poslaničkih mesta koja su u kosovskom parlamentu rezervisana za manjinske etničke zajednice, Srbima je pripalo deset.

Lokalni izbori održani su dva puta, prvi 28. oktobra 2000. koje su kosovski Srbi bojkotovali i drugi, 26. oktobra 2002. na kojima su učestvovale i srpske stranke i udruženja i pobedile u pet opština - Novom Brdu, Štrpcu, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću.

"Neshvatljivo da optuženici učestvuju na izborima"

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je sinoć da je neshvatljivo da u izbornom procesu na Kosovu "mogu da učestvuju optuženici Haškog tribunala."

"Ne razumem, to protivreči zdravom razumu", rekao je Tadić za državni televizijski kanal "Rusija".

"Da li možete da zamislite da u Srbiji na izborima učestvuju neki naši građani koje za nešto tereti Haški tribunal", upitao je predsednik Srbije.

U prilogu ruske televizije posvećenom današnjim parlamentarnim i lokalnim izborima na Kosovu i Metohiji istaknuto je da su na političkoj sceni Kosova "čudne figure", među kojima je jedan od komandira nekadašnje Oslobodilačke vojske Kosova, "optužen za ratne zločine ali na slobodi" Ramuš Haradinaj, nosilac liste Alijanse za budućnost Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: