Prag: Neonacisti o Slobodi govora

Više od 150 čeških neonacista "sahranilo" danas u praškom Hajd parku, na Trgu Palackog, "gospođicu Slobodu govora".

Izvor: Beta

Subota, 17.11.2007.

12:08

Default images

Neonacisti, obučeni u crno i sa crnim barjacima, doneli su mrtvački kovčeg na Trg na koji od 2003. godine može da dođe ko god hoće, priča šta god hoće a skup ne mora da prijavljuje vlastima. "Uz veliki bol, obaveštavamo vas da nas je sa nedoživljenih 18 godina posle duge bolesti napustila Sloboda Govora", saopštili su neonacisti i zapalili pored kovčega sveće.

Mirnom demonstracijom i transparentima "Ej, ministre Langere, kad ćeš da počneš da rasteruješ komuniste", neonacisti su protestovali što im policija pre nedelju dana nije dozvolila da prođu u zabranjenom maršu kroz nekadašnji jevrejski geto, na godišnjicu početka pogroma Jevreja u nacističkoj Nemačkoj.

Venci na mrtvačkom kovčegu Slobode govora protest su i protiv toga što ih čak 1.615 policajaca na ulicama Praga nije efikasno zaštitilo 10. novembra od napada oko 1.000 anarhista.

Antifa, glavna anarhistička organizacija, danas nije organizovala nikakve kontramitinge, kao kada su prošlog vikenda anarhisti napravili kordon ispred praških sinagoga i srednjeevekovnog jevrejskog groblja da neonacisti ne oskrnave pomen žrtvama Kristalne noći.

Policija zato nije morala da interveniše, a oko Trga je samo razmestila stotinak specijalaca, a pojačanja na prilazima Trgu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: