Sindikalni protest u Ljubljani

Oko 70 hiljada nezadovoljnih radnika, na protestima u Ljubljani, poručuje - "Siti svega, samo ne hleba".

Izvor: B92

Subota, 17.11.2007.

10:51

Default images

Na Kongresni trg, u Ljubljani, danas je stiglo 70.000 demonstranata, radnika, kojima su se pridružili penzioneri i studenti. Masovni protest zbog inflacije, smanjene vrednosti plata i socijalnih nejednakosti u Sloveniji, su organizovali slovenački sindikati, koji zahtevaju više plate i pravedniju podelu visokih zarada preduzeća.

Protest protiče mirno, a demonstranti uzvicima i zviždanjem zahtevaju veće plate i nose transparente, na kojima, između ostalog piše: "Tvoja naknada za sednicu je viša od moje plate", "Direktore, kako izgleda novčanica od 100 evra?", "Kako to da je hleb tako skup, a naše meso i krv tako jeftini?" i "Siti smo svega, samo ne hleba". Protest je usmeren protiv poslodavaca i konačni je rezultat neuspešnih pregovora o načinu usklađivanja plata.

Ovo je već drugi masovni protest radnika, prethodni je održan 26. novembra 2005. godine, kada se u znak protivljenja vladinim ekonomskim i socijalnim reformama, okupilo oko 40.000 ljudi u Ljubljani.

Slovenački premijer, Janez Janša je, kako prenose slovenački mediji, ocenio da je radnički protest, može biti, neka manifestacija, koja je možda potrebna sindikatima da pokažu svoju snagu, dodavši da nije u svim preduzećima ista situacija. Janša je rekao i da dok radnici budu išli na proteste u Ljubljanu, ni u jednom preduzeću, u Slvoeniji, neće dići plate, jer se toga neće ni uplašiti.

Kučan: Vlada je neodgovorna

Nekadašnji predsednik Slovenije je ocenio da slovenačka vlada ponaša neodgovorno i ruši kredibilnost Slovenije u inostranstvu.

Na aktuelna politička dešavanja u Sloveniji, reagovao je i nekadašnji slovenački predsednik, Milan Kučan, rekavši da se radi o neodgovornom ponašanju prema državi, od strane vlade, koje joj oduzima kredibilnost, ali i o neodgovornom ponašanju prema sopstvenim državljanima i savezu sa njima.

Kučan je ubeđen da, u teškim situacijama, političari pokažu svoju zrelost i odgovornost, a da poslednje ponašanje slovenačke vlade razume kao beg pred treznom analizom o tome zašto je, u poslednje vreme, drastično pala podrška vladi i njenim potezima.

Kučan je rekao i da ne veruje rečima vladine koalicije da vlada radi u nemogućim uslovima i da neko posebno ocrnjuje Sloveniju u inostranstvu, kao što je to rekao premijer Janez Janša, dodavši da sam premijer, svojim činjenjima, ljulja ugled države u inostranstvu: "To što se sada dešava će baciti jako lošu senku na kredibilitet Slovenije."

Slovenački premijer, Janez Janša je, nedavno, kao jedan od važnih razloga za najavu ostavke vlade, naveo i peticiju, koju je potpisao 571 slovenački novinar i u kojoj se žale na pritiske aktuelne slovenačke vlasti.

Tu peticiju, koju su slovenački novinari poslali svim evropskim medijima, premijerima, državama i parlamentima, Janša je ocenio kao skoro tačnu kopiju ocene stanja u državi, koju je napisala i najveća opoziciona slovenačka stranka, Socijalne Demokrate.

Slovenački mediji prenose i da je, u četvrtak, fotoreporterima bilo onemogućeno da slikaju premijera u studiju državne televizije, RTV Slo, gde je davao intervju. Iako je rukovodstvo televizije dozvolilo fotoreporterima ulaz, portparol vlade je tu dozvolu opozvao.

Na premijerove zamerke novinarskoj peticiji su se odazvali i novinari, koji su saopštili da je to samo potvrda nastavljanja pritisaka na medije, zajedno sa novim slučajevima cenzure i otpuštanja u najvećim slovenačkim medijima.

Slovenija 1. januara preuzima polugodišnje predsedavanje EU, a slovenački parlament će, na zahtev premijera, u ponedeljak glasati o poverenju vladi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: