Važnost doniranja organa

Koliko je važno dobrovoljno davalaštvo organa pokazuje slučaj dva deteta čiji su životi spaseni zahvaljujući transplantaciji.

Izvor: B92

Subota, 17.11.2007.

10:39

Default images

Pavle M, 13-godišnjak, oboleo je od retkog oblika leukemije, za čije je izlečenje neophodna transplantacija, otputovao je avionom u Italiju, gde će biti operisan. Istim avionom iz Trsta, posle uspešno izvedene transplantacije, zdrav se vratio Aleksandar Stanković iz Novog Sada. Postoje oboljenja koja se mogu izlečiti jedino transplantacijom.

Takva je i hronična granulocitna leukemija, za koju je neophodna transplantacija koštane srži.

Kada bliski srodnici nisu podudarni davaoci, kao što je to kod dečaka Pavla, onda je dobrovoljni davalac jedina nada.

"I mi smo to jedino mogli da realizujemo uz pomoć naših kolega iz Evrope", kaže Miloš Kuzmanović, pedijatar-hematolog sa Instituta za majku i dete.

"Naime, obratili smo se kolegama u Italiji, sa kojima već 15 godina uspešno sarađujemo i koji nam pomažu kada su u pitanju transplantacije, koje iz tehničkih i drugih razloga ne mogu da se urade u našoj zemlji", kaže on.

Pavle je odrastao kao zdravo dete, trenirao je i rukomet, a onda je iznenada izgubio apetit. Lekari su otkrili da boluje od leukemije, kaže njegova majka Nataša.

"Pavle koristi jednu vrstu leka, pije ga naizmenično danima i ne želi da mu drugari znaju... Da znaju da ga nešto boli, da misle da sa njim nešto nije u redu", priča njegova majka.

"I kad mu dajem tablete i ako je neko tu od njih, on me samo pogleda, ne želi da oni saznaju jer misli, ne znam kako razmišlja, da li više neće hteti da se druže sa njim", kaže ona.

Kada je iz Italije javljeno da je u Evropi pronađen odgovarajući davalac za Pavla, uključio se i Republički zavod za zdravstveno osiguranje.

"RZZO redovno upućuje decu u inostranstvo kada za to postoje indikacije i ne postoji mogućnost da im se pruži zdravstvena zaštita u zemlji", kaže Svetlana Vukajlović, direktorka Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje.

"Ove godine je otišlo preko 150 pacijenata na lečenje u inostranstvo", kaže ona.

Svetlana Vukajlović je na aerodromu ispratila Pavla i njegovu majku, a dočekala uspešno izlečenog Aleksandra.

Dobrovoljni davalac čiji će deo koštane srži biti presađen Pavlu je Nemac. Zahvaljujući tom davaocu, Pavle je dobio šansu za novi život.

Zbog važnosti dobrovoljnog davanja organa B92 priprema akciju kojom će pružiti podršku razvoju davalaštva u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: