Prosvetari ne odustaju od štrajka

Ministri prosvete i finansija pozvali reprezentativne sindikate u obrazovanju da odustanu od štrajka zakazanog za 19. novembar.

Izvor: B92

Subota, 17.11.2007.

10:38

Default images

Ministri su predložili da masa zarada za zaposlene u prosveti naredne godine bude povećana za 22,8 odsto, saopšteno je iz Ministarstva finansija. Sindikat obrazovanja Srbije, Unija prosvetnih radnika Srbije i Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije Nezavisnost saglasili su se da od ponedeljka stupe u štrajk.

Oni su najavili poštovanje zakonom predviđenog minimuma procesa rada, što znači da će školski časovi trajati 30 minuta. U štrajku bi, prema procenama sindikata, moglo da učestvuje više od 1000 škola.

U pismu koje su potpisali ministri Zoran Lončar i Mirko Cvetković, osim povećanja mase zarada, sindikatima je predloženo i da se, u okviru razgovora u kojima bi predstavnici sindikata vodili glavnu reč, definišu koeficijenti i rasponi na osnovu kojih će se izvršiti raspodela ponuđenog povećanja po konkretnim radnim mestima.

Sindikati zahtevaju povećanje koeficijenata za nenastavno osoblje, povećanje cene rada u 2008. godini 20 odsto. Predsednik sindikata obrazovanja Branislav Pavlović izjavio je za B92 da predlog koji su reprezentativni sindikati dobili ne znači ništa.

"Povećanje mase zarade za 22 odsto daje veoma mali prostor za povećanje cene rada i povećanje koeficijenata nenastavnom osoblju. Apsolutno u ponedeljak počinje i on se u ovom trenutku ne može zaustaviti, a u toku štrajka imamo nameru da pregovaramo šta može konačno da se dobije od onoga što mi tražimo", kazao je Pavlović.

Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Miodrag Skrobonja izjavio je za B92 da novom ponudom ministri Lončar i Cvetković nude manje nego što su do sada ponudili.

"Konkretno ovo što je nama ministar ponudio može da se samo za oktobar, novembar i decembar iduće godine, posle 10 meseci zamrzavanja, plate povećaju za pet odsto. To praktično znači da će tetkica za celu 2008. dobiti od 1800 do 2300 dinara, zavisi od godina staža, a profesori od 5300 do 6000 dinara. To apsolutno ne može da nas zadovolji", naveo je Skrobonja.

U Granskom sindikatu prosvetnih radnika Srbije potvrdili su za B92 da će se njihovi članovi pridružiti štrajku koji je zakazan u ponedeljak. Prema procenama tog sindikata u Srbiji ima oko 1700 škola, a u štrajku će učestvovati 60-70 odsto škola, odnosno više od 1000.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: