Ljajić: Neko ne govori istinu

Rasim Ljajić ne isključuje pojedinačne propuste u tretmanu u nekim ustanovama, ali kaže da se ne mogu izvlačiti generalizacije

Izvor: B92

Subota, 17.11.2007.

10:37

Default images

Ministar za rad i socijalnu politiku je prilikom posete Specijalnom zavodu za decu i omladinu "Nikola Šumenković" u Stamnici kod Petrovca na Mlavi ponovio stav Vlade da izveštaj Međunarodne organizacije za zaštitu osoba ometenih u razvoju ima političku pozadinu i predstavlja zloupotrebu teške situacije u kojoj se nalaze ometeni u razvoju u Srbiji.

Ljajić je najavio i mere za poboljšanje sutuacije u ovoj oblasti. On kaže da neko ne govori istinu.

"Ili svi mi zajedno ili gospodin Rozental. Ja hoću da postignem dve stvari iz svega ovoga. Prva stvar, da utvrdimo ko nije govorio istinu. I to je manje važno. Druga stvar, hoću da ovo deluje kao motivirajući faktor za sve nas. I za mene lično ovo predstavlja najveću motivaciju da u ovoj oblasti napravimo velike rezultate. I ja vam obećavam, videćete šta ćemo napraviti za narednih šest meseci, za narednih godinu dana", kazao je Ljajić. U zavodu u Stamnici smešteno je 457 teško i teže mentalno retardiranih osoba, uzrasta od šest do 80 godina. Renoviran je i izgleda čisto.

Zavod u Stamnici pominje se u izveštaju Međunarodne organizacije za zaštitu osoba ometenih u rezvoju u kome se navodi da su deca u specijalnim ustanovama u Srbiji zlostavljana da se vezuju za krevete, nemaju adekvatnu medicinsku negu, vrše nuždu u krevetima, te da u ustanovama zimi nema grejanja.

Predstavnici međunarodne organizacije za zaštitu osoba ometenih u razvoju bili su u domu u Stamnici 31. avgusta i zaposleni tvrde da je njihov utisak tada bio bitno drugačiji od onoga koji je objavljen u izveštaju.

Podsetimo, televiziji B92 javila se majka deteta koje je smešteno u toj ustanovi i koja tvrdi da je sve što se navodi u izveštaju američke organizacije tačno i da je njeno dete u toj ustanovi dobilo šugu, polnu bolest i da se plaši povratka tamo.
Zavod za decu i omladinu
Rasim Ljajić smatra da je reč o pojedinačnim slučajevima. "Ne isključujem, kao što niko ne može isključiti, da nema pojedinačnih incidenata ili propusta u tretmanu u pojedinim ustanovama i institucijama, ali ne možete iz toga izvlačiti generalni zaključak da je stanje tako prema svim štićenicima i da je stanje takvo u svim institucijama", naveo je on.

S druge strane, roditelji daju podršku zaposlenima koji brinu o njihovoj deci. "Nema te cene za koju bi bilo koji roditelj pravio neki kompromis na štetu svog deteta. Da sakrije istinu", rekao je jedan od roditelja za B92.

"Bilo pojedinačnih slučajeva zlostavljenja"

Dve zaposlene u Specijalnom domu za boravak dece ometene u razvoju pravosnažno osuđene zbog kršenja zakona.

Vidinka Radojković osuđena na pola godine zatvora, dve godine uslovno jer je drškom od metle tukla štićenicu. Snežana Petrović osuđena na tri meseca zatvora, godinu dana uslovno jer je novcem od penzija štićenika plaćala sebi školarinu.

Uprkos osuđujućim presudama, one nisu izgubile posao jer za se za to nisu stekli zakonski uslovi.

Negovateljica Vidinka Radojković je u leto 2006. najpre vezala štićenicu za stolicu uz pomoć koleginica, a zatim je tukla po telu, nogama i rukama drškom od metle jer je štićenica navodno odbila da joj pomaže u fizičkim poslovima, kako se navodi u krivičnoj prijavi. Vidinka Radojković je udaljena sa tog radnog mesta, kaže Miladin Brkić, predsednik Upravnog odbora Doma u Stamnici.

"Negovateljica jeste drškom od metle udarila dete, ona je suspendovana, pretrpela je sankcije za to i 'skinuta' je sa radnog mesta na kom je radila", kaže Brkić.

U jesen 2005. godine Slađana Petrović koja je u to vreme u Stamnici radila kao knjigovođa od penzija koje štićenici primaju, preko fiktivnih računa, uzela je oko 25.000 dinara, kako bi sebi uplatila školarinu. Pošto je slučaj koleginica prijavila direktoru, Slađana je novac vratila u kasu. Protiv dveju zaposlenih vođeni su disciplinski postupci, kažnjene su novčano i prebačene na druga radna mesta.

"Vođen je postupak i, normalno, posle toga u skladu sa Zakonom o radnim odnosima, osoba je vraćena na drugo radno mesto. Jednostavno, nije postojao osnov da izgubi radno mesto po tom prekršaju", kaže Brkić.

Predsednik UO kaže da je Stamnica jedna od prvih ustanova u kojoj je počeo da se primenjuje protokol koji sankcioniše zaposlene zbog kršenja zakona. Protiv direktora doma u Stamnici, Ivice Stevića, bivši predsednik Nadzornog odbora Rade Stojićević podneo je prijavu zbog navodnog nenamenskog trošenja sredstava. On tvrdi da je direktor nenamenski, za plaćeno odsustvo zaposlenima, potrošio preko dva miliona dinara.

Istraga budžetske inspekcije pokazaće da li je zloupotreba bilo, ili ne, kaže ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić.

"Što je do nas, mi smo uradili, nadležni organi neka rade dalje svoj deo posla. Da sam se naslušao priča, jesam, ali ja zaista više ne bih hteo o tome da govorim", kaže ministar Ljajić.

Da primera zloupotrebe i zlostavljanja dece u ovim domovima ima, dokazuju primeri radnica koje su zbog toga pravosnažno osuđene. Ipak, pomenuti primeri ne mogu biti dokaz da se svi zaposleni u domovima ovog tipa na ovako nehuman način ophode prema štićenicima.

Ljajić i u Čurugu i Veterniku

Ljajić je danas obišao i Dom za duševno obolela lica u Čurugu i Dom za decu i omladinu ometenu u razvoju u Veterniku.

Veliki broj pacijenata, prebukirane sobe, nedovoljan broj zaposlenih i zgrade koje je, uglavnom, potrebno bar sanirati - realnost su čuruškog Doma za duševno obolela lica. Zaposleni u ovoj instituciji kažu da uprkos tim problemima rade sve što je u njihovoj moći da obezbede što bolje uslove za njihove korisnike.

Zaposleni kažu da uprkos teškim uslovima rada, vezivanja i mučenja u njihovoj instituciji nema. Inače, ministar Lajić, koji je danas obišao čuruški dom je, kažu zaposleni, prvi ministar koji je ikada posetio ovu instituciju. On je nakon obilaska zaključio da je stanje u Domu veoma loše, i najavio izdvajanje sredstava kako bi se uslovi u ovoj i sličnim institucijama popravili.

Ljajić je posetio i Dom za decu i omladinu ometenu u razvoju u Veterniku koji je u mnogo boljem stanju od čuruškog doma.

Ljajić je najavio i da će nastaviti obilazak institucija koje su u nadležnosti njegovog Ministarstva kako bi sagledao stanje i potrebe tih institucija i zaposlenih u njima, nakon čega će i biti sastavljen izveštaj koji treba da bude predstavljen republičkoj Vladi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: