"Predlog u skladu s politikom SAD"

Predlog Volfganga Išingera o neutralnom statusu Kosova, u skladu je sa politikom SAD, kaže portparol Stejt departmenta.

Izvor: B92

Subota, 17.11.2007.

11:43

Default images

Šon Makormak je u petak na redovoj konferenciji za novinare rekao da je predstavnik EU u posredničkoj "trojki" Kontakt grupe upoznao američke zvaničnike sa tokom pregovora i izneo predloge o tome kako bi proces modao da se dalje odvija. Portparol Stejt departmenta je rekao da su predlozi bili interesantni i da će ih Išinger staviti na probu kako bi video na kakav će prijem naići.

"Mi smo vrlo jasno stavili do znanja koji je naš stav. Predsednik (SAD Džordž) Buš je to izneo. Možete proveriti, nepromenjen je. I trojka razume i potpuno ga ceni, ali zaista nema suštinske razlike u mišljenju uopšte", rekao je Makormak navodeći da je o Išingerovoj poseti razgovarao sa američkim podsekretarom Danijelom Fridom.

Na konstataciju da je predlog o neutralnom statusu već predstavljen u javnosti i upitan da li za stavljanje tih predloga na probu Išinger ima podršku i Moskve i Brisela, Makormak je rekao da su predlozi koje je izneo predstavnik EU u "trojci" u skladu sa američkom politikom prema pitanju Kosova.

Makormak je rekao da ne zna kakav je stav Rusije o tome.

On nije želeo da komentariše izjavu premijera Kosova Agima Čekua za "Vol strit džornal" da će Kosovo proglasiti nezavisnost i ponovo podsetio na zvaničan stav Vašingtona.

Upitan o negativnim posledicama eventalne nezavisnosti Kosova na političko jedinstvo Evropske unije, na šta su upozorili pozudani visoko pozicionirani izvori u Vašingtonu 13. novembra, on je rekao da je to unutrašnje pitanje EU.

"Što se tiče bilo koje procene efekta Kosova na unutrašnju politiku EU, mislim da je bolje to pitati članice EU. Mi tesno saraujemo sa
EU i ja mislim da SAD i EU zaista dele vienje o tome u kom pravcu ovo pitanje treba da ide", rekao je on.

Makormak je, takođe, rekao da se Išinger tokom posete Vašingtonu nije sastao sa američkom državnom sekretarkom Kondolizom Rajs.

Jeremić: Srbija neće odustati od Kosova

Srðan Ðuriæ (FoNet)
Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je u intervjuu za današnje izdanje nemačkog lista ''Frankfurter rundšau'' da je Beograd spreman da diskutuje o svakom modelu za rešenje statusa Kosova koji poštuje suverenitet i integritet Srbije.

''To je crvena linija'', rekao je Jeremić, naglasivši da Beograd jednu stvar neće učiniti ni pod kojim uslovima - da, kako je naveo, odustane od suvereniteta nad svojom teritorijom.

Šef srpske diplomatije izjavio je da ima naznaka da posrednička "trojka" Kontakt grupe na sledećoj rundi pregovora Beograda i Prištine o statusu Kosova i Metohije, u utorak u Briselu, želi da iznese konkretne predloge.

Kada je reč o predlogu predstavnika Evropske unije u pregovaračkoj ''trojci'', Nemca Volfganga Išingera o regulisanju odnosa Beograda i Prištine po modelu dve nemačke države iz 1972. godine, Jeremić je naglasio da on veoma ceni angažman evropskog posrednika, ali da se "pravi model" za rešenje statusa pokrajine još uvek traži.

Srbija unapred odbacuje predlog predstavnika EU o neutralnom statusu Kosova, baziranom na ugovoru dve nezavisne nemačke države iz 1972. godine, izjavio je danas savetnik za medije premijera Srbije Srđan Đurić.

U izjavi dostavljenoj agenciji Beta, Đurić je istakao da Srbija smatra da je posebno važno to što je predstavnik Rusije u pregovaračkoj trojci Aleksandar Bocan Harčenko saopštio da neutralni status Kosova, koji je predložio predstavnik EU u trojci Volfang Išinger, nije predlog trojke.

"Ovaj predlog zapravo znači da sama Srbija bude glavni tvorac nezavisne albanske države na svojoj teritoriji", ocenio je Đurić.

Prema njegovim rečima, druga važna karakteristika Išingerovog predloga je da je taj predlog "suštinski isti" sa albanskom platformom o dobrosusedskim odnosima dve samostalne države.

EU traži konstruktivan odgovor na ponude

Šefovi diplomatija Evropske unije u ponedeljak će pozvati Beograd i Prištinu da "iskažu veću savitljivost" i "povoljno i kontruktivno odgovore na inicijative 'trojke'" Kontakt grupe na novoj rundi pregovora, 20. novembra u Briselu.

U ovom pripremljenom dokumentu, koji će biti dopunjen ocenom ishoda izbora na Kosovu, naglašava se "nužnost nalaženja brzog rešenja za status Kosova" i ukazuje na "predstojeće zaključenje procesa pod vođstvom 'trojke' 10. decembra".

Evropski ministri pre rasprave o Kosovu i usvajanja zaključaka treba da saslušaju izveštaj predstavnika EU u "trojci", Volfganga Išingera, o pripremljenim "inicijativama".

Zvaničnici Saveta ministara EU su agenciji Beta preneli da "treba sačekati da se vidi hoće li u tome biti i neki zaokruženiji, suvisli predlozi".

Diplomatski izvori EU su potvrdili da, uz razrađenu osnovu od 14 tačaka, među "inicijativama" posredničke "trojke" postoje i zamisli izvučene iz dogovora dve nemačke države iz 1972., zatim rešenje u vidu "konfederacije" što je na prošlom sastanku okvirno izneo ruski predstavnik, kao i "statusno neutralno resenje", koje bi značilo da u međuvremenu EU od UN preuzme misiju na Kosovu, a da se pitanje samog statusa razmatra naknadno i dodatno .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: