Krasnići : OVK ubila Albanku

Na suđenju Ramušu Haradinaju, svedok Avni Krasnići opisao danas kako je OVK 1998. u okolini Dečana ubila Albanku Sanije Baljaj.

Izvor: Beta

Sreda, 14.11.2007.

20:47

Default images

On tvrdi da je drugooptuženi Idriz Baljaj preneo telo na nepoznato mesto. Krasnići je prošlog petka uhapšen, prebačen u Hag i optužen za nepoštovanje suda zato što je, uprkos obavezujućem nalogu suda, odbio da svedoči na suđenju Haradinaju. On se, u međuvremenu, predomislio i danas popodne je svedočio.

Potvrđujući da je bio vojni policajac OVK, on je rekao da je Baljajevu u julu 1998. ubio pripadnik OVK Idriz Gaši zvani Galjani, koji je nosio crnu uniformu. Prema optužnici, takve uniforme su nosili "crni orlovi", specijalna jedinica OVK pod komandom drugooptuženog Idriza Baljaja.

Za Gašija je svedok rekao da je bio komandant OVK u jednom selu i da ga je "postavio Haradinaj".

Krasnići je precizirao da je vozio automobil kojim je Gaši iz baze OVK u selu Barani poveo Baljajevu "na saslušanje" u štab Haradinaja, koga je nazvao komandantom OVK u dečanskom kraju, u selu Glođani. Razlog za to bio je što su pripadnici OVK u adresaru Baljajeve pronašli imena srpskih policajaca.

Ranije tokom suđenja, brat Baljajeve je posvedočio da su nju pripadnici OVK zaustavili i opljačkali kad je krenula u Peć da kupi mobilni telefon, za koji joj je on dao 2.000 nemačkih maraka.

"Posle tri-četiri kilometra, Gaši mi je naredio da zaustavim auto i izašao je sa Sanije. Posle pola minuta, čuo sam tri pucnja...Sanije se nije vratila...Gaši je došao, spustio pištolj, i meni rekao da ne brinem i da će, ako nekom kažem, i mene snaći ista sudbina", izjavio je Krasnići.

Po njegovim rečima, Gaši je kasnije u svađi sa drugim pripadnicima OVK više puta priznao da je ubio Baljajevu.

Krasnići je posvedočio i da je iste noći, po Gašijevom naređenju, pokopao telo Baljajeve na mestu gde je ubijena.

Posle tri dana, kazao je svedok, u bazu OVK u Barane ponovo je došao Gaši koga je u svom džipu dovezao drugooptuženi Idriz Baljaj zvani Toger (Poručnik, na albanskom jeziku).

Po Gašijevom naređenju, ponovo su, zajedno sa Baljajem, otišli na mesto zločina, a svedok Krasnići je rekao da je "zato što se plašio" pozvao jednog prijatelja da krene s njim. Napomenuo je da su se "ljudi plašili Togera".

"Mi smo iskopali telo, uvili smo ga u ćebe i stavili u prtljažnik džipa u kojem nas je čekao Toger. Pošto su nas ostavili na raskrsnici i ne znam gde je Toger džipom odneo telo", ispričao je svedok.

Posmrtni ostaci Sanije Baljaj tek su nedavno pronađeni i identifikovani, a haško tužilaštvo je potom njeno ime uvrstilo u optužnicu.

Haradinaju, Baljaju i trećeoptuženom Ljahu Brahimaju, optužnicom se na teret stavljaju zločini nad Srbima, Romima i Albancima u okolini Dečana u proleće i leto 1998.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: