Poljski vojnici optuženi za zločine

Prvi put u istoriji sedmorica poljskih vojnika odgovaraće pred poljskim sudom za ratni zločin ubistva civila.

Izvor: Beta

Sreda, 14.11.2007.

18:10

Default images

Poljsko glavno vojno tužilaštvo optužilo je šestoricu vojnika iz 1. smene poljskog kontingenta međunarodnih snaga u Avganistanu da su 16. avgusta pucali iz automata i minobacača na nezaštićene civile i ubili šestoro Avganistanaca, među njima i decu, a nekoliko ranili.

Za to im preti pred poljskim sudom doživotna kazna, a sedmom vojniku, koji je optužen za napad na nezaštićeno civilno naselje, preti 25 godina zatvora.

"Prekršili su međunarodno pravo koje štiti civile i njihova naselja u ratnim operacijama", rekao je danas šef vojnog tužilaštva u Poznanju Karol Frankovski.

"Vojnici nisu utvrdili prisustvo nikakvih bojovnika talibana. Na komandu oficira pucali su međutim na seoce Nangar Kel iz automata i minobacača, bez ikakve provokacije žitelja sela", rekao je on.

Sedmorica vojnika su od juče u pritvoru i ostaće u njemu do suđenja.

Optužnica tereti vojnike da su ratni zločin nad civilnim stanovništvom izvršili kao odmazdu za pogibiju prvog poljskog vojnika u Avganistanu koji je stradao na unapadu talibana na poljski vojni konvoj dva dana pre tog incidenta.

Tokom istrage poljski vojnici tvrdili su da je njihovo vozilo naišlo na minu kraj sela Nangar Kel a da su na njih otvorili vatru bojovnici talibana, dok su civili stradali nesrećnim slučajem, pošto ih je taliban upotrebio kao živi štit.

Poljaci su u skladu sa avganistanskim običajima porodicama poginulih isplatili odštetu u novcu, ovcama i brašnu a tri ranjene Avganistanke prevezene su kasnije u Poljsku na lečenje.

"O krivici vojnika odlučiće nezavisni sud. Ne možemo da dozvolimo bolesne pojave. Moramo da pokažemo Avganistancima da znamo šta je čast", rekao je povodom prvog poljskog suđenja za ratni zločin u vojnim misijama ministar odbrane Aleksandar Ščiglo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: