Građani protiv 64 županije

Konferencija ekstremističkog pokreta 64 županije prekinuta je posle upada građana i svađe predstavnika organizacije sa novinarima.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 14.11.2007.

17:23

Default images

Pokret 64 županije negirao je optužbe da je neonacistička organizacija, optuživši medije da "podižu prašinu bez osnova". Prethodno je i koncert tri neonacističke muzičke grupe iz Mađarske, koji je trebalo da se održi u subotu u Subotici, otkazan.

Nekoliko građana koji se ne slažu sa stavovima te organizacije upalo je na današnju konferenciju za novinare Omladinskog pokreta 64 županije. Oni su insistirali na pitanju kako da se baš na forumima grupa koje je trebalo da sviraju u Subotici oglašavaju neonacisti.

Građani koji su došli na konferenciju za novinare ukazali su da je problematično i samo ime organizacije jer aludira na veliku Mađarsku i naveli da Torockaju nije bez razloga zabranjen ulazak u Slovačku.

Predstavnik tog pokreta Tihomir Lavro iz Subotice rekao je da se od organizacije koncerta odustalo da bi se izbegli problemi zbog najava da će "neko da upadne na događaj".

"Sve ovo što je u medijima izašlo, to je sve laž. Mi nismo nacisti i nismo fašisti. Ali ovo sve što je veliku prašinu naprvilo, nećemo organizovati ovaj koncert", rekao je on.

Neformalni lider pokreta Laslo Torockaj rekao je, upitan o sadržini internet sajtova grupa čije je gostovanje najavljeno na koncertu, da je reč o montažama na sajtu za deljenje snimaka "jutjub", kao i o komentarima na forumima koje može poslati bilo ko.

"Došao sam na konferenciju zato što sam pominjan u negativnom kontekstu iako nisam organizator koncerta. Niti su grupe čije je gostovanje najavljeno neonacističke, niti je Pokret 64 županije neonacistički", rekao je Torockaj.

On je dodao da je Pokret 64 županije tradicionalistička organizacija i da se ne zalaže za pomeranje granica, a da njihova koncepcija podrazumeva "severnu multietničku regiju".

Predsednik Pokreta 64 županije Đerđ Đula Zađva rekao je i da rok sastavi o kojima je reč redovno nastupaju u zemljama Evropske unije.

Konferencija za novinare odlagana je dva puta i premeštana sa lokacije na lokaciju, što je objašnjeno kašnjenjem Lasla Torockaja zbog zadržavanja na granici i zato što nisu mogli da dobiju prostoriju za konferenciju.

Kako saznaje B92 u subotičkoj policiji, danas je Lavrou, koji je zvanični podnosilac zahteva za održavanje otkazanog koncerta, uručeno rešenje o zabrani događaja.

Lavro je rekao da nije član Omladinskog pokreta 64 županije jer ta organizacija nije registrovana u Srbiji.

Rok koncert neonacističkih bendova iz Mađarske bio je zakazan za subotu, a prethodno je trebalo da bude održana tribina na kojoj bi govorio neformalni lider Pokreta 64 županije Laslo Torockaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: