Kfor i policija kontrolišu Kosovo

Kfor i policija kontrolišu celu teritoriju Kosova, a organizacije kao ANA se smatraju ilegalnim, navode zvaničnici policije.

Izvor: FoNet, Beta

Sreda, 14.11.2007.

12:06

Default images

"Kosovo se nalazi u veoma delikatnom periodu kada se vode razgovori o statusu. Imamo pojavu različitih grupa kao ANA, Car Lazar ili druge grupe, koje se pojavljuju na putevima i imaju za cilj materijalnu dobit. ANA se smatra ilegalnom organizacijom i kao takva će se tretirati", rekao je portparol Kosovske policijske službe Veton Eljšani.

KPS zajedno sa Kforom vodi istragu oko ANA i "u ovoj fazi istrage nema informacije za medije", rekao je on povodom izveštaja u medijima o delovanju Albanske nacionalne armije na severu Kosova.

Portparol Kfora Bertrand Bono je naveo da Kfor i policija operišu na celoj teritoriji Kosova.

"Kfor nadgleda situaciju na celoj teritoriji Kosova. Ako budemo sreli takve grupe onda ćemo ih tretirati kao ilegalne grupe", rekao je Bono.

Naglasio je da su samo Kfor i policija odgovorni za bezbednosnu situaciju na Kosovu.

Portparol Bono je rekao da Kfor ima dovoljno vojnika za garantovanje mirne sredine na Kosovu, i dodao da u slučaju potrebe postoje i planovi za povećanje broja vojnika NATO-a na Kosovu.

"Za sada ipak ne postoji potreba za to", rekao je portparol. Trenutno se na Kosovu nalazi oko 16 hiljada vojnika Kfora.

Portparol Kosovske policijske službe Veton Eljšani je rekao da se ne očekuju akcije ANA na dan parlamentarnih i lokalnih izbora, u subotu 17. novembra.

Eljšani je ipak naveo da policija i KFOR imaju planove za delovanje u različitim situacijama, uključujući i dan izbora.

Ponoš traži reakciju Kfora

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Zdravko Ponoš zatražio je od sagovornika na Vojnom komitetu evroatlantskog partnerstva u Briselu da Kfor preduzme potrebne korake i spreči aktivnosti ekstremističkih grupa na Kosovu.

U izjavi agenciji Beta, Ponoš je kazao da je od sagovornika zatražio da reaguju na pojavu zabranjenih grupa čiji se predstavnici u poslednje vreme pojavljuju u javnosti i unose nemir među srpsko stanovništvo u pokrajini.

Ponoš je u Briselu imao bilateralne sastanke sa aktuelnim predsedavajućim Vojnog komiteta, kanadskim generalom Rejom Enoom, i načelnikom generalštaba oružanih snaga Italije Đanpaolom di Paolom.

Ponoš je rekao da su mu sagovornici preneli zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom Vojske Srbije sa Kforom i da su međunarodne snage spremne da obezbede mir i bezbednost za sve građane Kosova.

Prethodno je nevladina organizacija Forum za bezbednost i demokratiju tražila sastanak Srbija-NATO posle informacija o paravojnim jedinicama.

Biber: ANA može postati ozbiljan problem

Profesor na fakultetu političkih nauka u Kentu, u Britaniji, Florijan Biber ocenio je da paravojna Albanska nacionalna armija sada možda nije ozbiljnu pretnja, ali da može da se pretvori u ozbiljan problem, zavisno od toka i završetka pregovora o statusu Kosova.

Potrebno je ozbiljno shvatiti situaciju u kojoj se nalazi Kosovo jer ima dosta scenarija po kojima može da se predvidi neka vrsta sukoba u decembru ili januaru, rekao je Biber za BBC.

"U slučaju jednostranog proglašenja nezavisnosti postaviće se problem šta će se dogoditi na severu Kosova, oko Kosovske Mitrovice, a ako dođe do nezvanične podele Kosova, šta će biti sa enklavama gde žive Srbi na jugu", kaže on.

"Ako dođe do odlaganja odluke 10. decembra, biće pritisaka ekstremista na Kosovu da se nešto uradi", rekao je on, napominjući da situaciju treba sagledavati i u kontekstu tamošnjih izbora 17. novembra.

On smatra da to ne znači da iza albanskih paravojnih formacija stoji neka od albanskih političkih stranaka na Kosovu.

"Sve veće političke stranke na Kosovu znaju da međunarodno priznanje SAD i EU može da se desi samo ako je situacija na Kosovu mirna i ako nema većih pretnji Srbima na Kosovu", rekao je Biber, dodajući da je pitanje koliko stranke mogu da osude postupke ANA s obzirom na predizbornu kampanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: