Trojka priprema novi predlog

Volfgang Išinger najavio da će "trojka" Beogradu i Prištini izneti novi predlog za takozvani "neutralni status".

Izvor: FoNet, Beta

Sreda, 14.11.2007.

11:53

Default images

Kako prenosi Glas Amerike na albanskom jeziku, evropski posrednik u pregovorima za status Kosova kazao je u razgovoru sa novinarima u Vašingtonu da je cilj predloga "normalizacija odnosa" između Prištine i Beograda, izrazivši uverenje da bi novi predlog mogao da dovede do sporazuma koji bi "normalizovao odnose između Kosova i Srbije, ali da neće sadržati nijednu reč o statusu".

"Sporazum o 'neutralnom statusu' biće ponuda dvema stranama za stvaranje odnosa nezavisno od toga kakva bi danas - sutra mogla da bude odluka o statusu Kosova", rekao je on.

"Danas ne postoje nikakvi odnosi između Srbije i Kosova jer je Kosovo pod upravom UN, dok ga Srbija smatra delom svoje teritorije. Među njima ne postoji ni pokušaj za bilo kakvu saradnju", rekao je Išinger.

Član posredničke "trojke" iz EU naveo je da još nisu razrađeni detalji te ponude, dodajući da će to biti sporazum o saradnji i konsultacijama o izvesnom broju aspekata, kao što su ekonomija, trgovina i sprečavanje kriminala.

U sporazumu će biti određeni zadaci za Kosovo da, na primer, mora da se konsultuje sa Srbijom o manjinskim pitanjima i zajedničkim granicama, što je od interesa za obe strane, kazao je Išinger.

"Mislim da bi bilo u interesu Srbije, posebno kosovskih Srba, da za svoje dobro preuzmu odgovornost od kosovskih zvaničnika", kaže on.

"To je samo jedan primer, ali mislim da ima značajnih interesa koji mogu da se ostvare putem ovakvog sporazuma o neutralnom statusu", kaže on.

"Ovaj sporazum ne može da reši nesporazume oko statusa. Ali, mi ćemo videti kako će dve strane reagovati na ovaj predlog", rekao je Išinger.

Posrednik EU je rekao da je posredovanje između Prištine i Beograda težak proces i da su do sada svi predlozi bili odbačeni.

"Mi kao 'trojka' imamo zadatak da zajedno sa zainteresovanim stranama, sa Srbijom i sa kosovskim Albancima, razmotrimo svaku moguću alternativu", kaže on.

"Ukoliko je model Hongkonga, kako su ga nazvali, prihvatljiv za obe strane, onda dobro. Nažalost, sve interesantne predloge do sada su odbacile ili obe strane ili jedna od strana i to je veoma otežalo naš posao pregovarača", preneo je Išinger.

Razgovori u kojima posreduje međunarodna "trojka" biće okončani izveštajem koji će Kontakt grupa predati generalnom sekretaru UN 10. decembra.

"Imamo još čitav mesec pred nama i nadam se da možemo da rešimo to pitanje. Mislim da je u interesu Srbije, Kosova, EU i Rusije da ovo pitanje bude rešeno pregovorima", kazao je Išinger.

Ukoliko pregovori propadnu, dodao je nemački diplomata, teret će pasti prvenstveno na EU. "Produženi sukob", rekao je Išinger, "nije ni u interesu Rusije".

Išinger je kazao da je tražio da Rusija izvrši pritisak na Srbiju sa kojom ima bliske odnose. "Imam utisak da ako želimo da rešimo ovo pitanje, treba da izvršimo pritisak na obe strane. Bez pritiska ga nećemo rešiti", podvukao je Išinger.

Samardžić: Suprotno rezoluciji

Slobodan Samardžiæ (FoNet)
Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić smatra da se ideja Išingera o neutralnom statusu Kosova temelji na ugovoru dve nezavisne nemačke države iz 1972. godine i ocenio da je u direktnoj suprotnosti sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

"Kosovo ne može imati, u odnosu na Srbiju, neutralan status jer je pokrajina Kosovo i Metohija sastavni i neotuđivi deo teritorije Srbije", naglasio je Samardžić.

Prema njegovim rečima, "veoma je važno da između Srbije i njene pokrajine Kosovo i Metohija što brže budu uspostavljene funkcionalne veze".

Samardžić smatra da to "podrazumeva da se najpre mora jasno potvrditi da pokrajina ima status suštinske autonomije unutar Srbije".

Sejdiu odbacio novi predlog

Fatmir Sejdiu
Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu izjavio je danas da je za Prištinu neprihvatljiv bilo kakav predlog o statusu koji ne predviđa nezavisnost Kosova.

Reagujući na predlog predstavnika Evropske unije u "trojci" Kontakt grupe Volfganga Išingera o "neutralnom statusu" Kosova, Sejdiu je rekao da je stav Prištine poznat - "mi ne prihvatamo nikakvo drugo rešenje sem nezavisnosti Kosova".

"Evropa mora da stane uz Kosovo"

Kris Paten upozorava da bi odbijanje nekih zemalja da priznaju nezavisnost Kosova moglo doneti nevolje Srbima na Kosovu.

Šef Međunarodne krizne grupe upozorio je danas da bi odbijanje nekih članica Evropske unije da priznaju nezavisnost Kosova sprečilo da se ono integriše u EU, a doneće i velike nevolje Srbima u enklavama na jugu Pokrajine.

U autorskom članku "Evropa mora da stane uz Kosovo", za današnje Hospodarske novini iz Bratislave, on je kao najverovatniji scenario naveo da će Kosovo jednostrano proglasiti nezavisnost, a priznaće je odmah SAD i najmanje 22 članice EU.

"Ako zemlje EU nisu u stanju da se dogovore oko statusa Kosova, evropska misija će krenuti s novim hendikepom. Kako će činovnici, policija i sudije iz EU biti u stanju da efikasno rade u zemlji koju neke članice ni ne priznaju", navodi Paten i pita kako će Brisel politički sarađivati s Kosovom kada članice EU ostaju podeljene po pitanju pravnog statusa nove države.

"Neće moći da se sklope trgovinski sporazumi ili da se pokrene proces koji vodi članstvu u EU, kao što je usvajanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruženju", kaže Paten i ocenjuje da bi Kosovo nastavilo da postoji u međunarodnom vakuumu, ali pod drugim imenom.

Paten smatra da bi nepriznavanje nezavisnog Kosova donelo nevolje Srbima, pre svega onima na jugu pokrajine u izolovanim enklavama.

Nejedinstven stav EU prema Kosovu ohrabrio bi, prema njegovom mišljenju, Srbe na severu da probaju da taj deo Kosova pripoje Srbiji, dok bi Srbi na jugu ostali izolovani, čak i bez formalne zaštite koju im nudi Ahtisarijev plan.

"Evropski protivnici kosovske nezavisnosti, pre svega Grčka i Kipar i oni koji se kolebaju, trenutno Slovačka, Rumunija, Španija, Italija i Slovenija, nemaju, naravno, za pokrajinu nikakav alternativni plan", kaže Paten.

Bilt: Stabilnost na Balkanu mogla bi da se pogorša

Šef švedske diplomatije Karl Bilt izrazio je danas u razgovoru sa američkim državnim sekretarom Kondolizom Rajs zabrinutost da bi stabilnost na Balkanu u narednim mesecima mogla da se pogorša, dok traje proces rešavanja statusa Kosova.

SAD i evropske države moraju da učine krajnji napor na postizanju multilateralnog sporazuma o Kosovu, pre 10. decembra, kada prestaje mandat pregovaračkoj trojci, rekao je Bilt.

"Ne treba nam veliki udar, već mekano prizemljenje", dodao je bivši izaslanik UN za Balkan, preneo je AP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: