SAD: 3.500 milijardi dolara za rat

SAD će na ratovanje u Iraku i Avganistanu do 2017. potrošiti oko 3.500 milijardi dolara.

Izvor: B92

Sreda, 14.11.2007.

08:17

Default images

Američke demokrate juče su obznanile da će troškovi rata u te dve zemlje dostići pomenutu svotu ako se u završni račun ubroje i svi skriveni troškovi, poput rasta cena nafte, zbrinjavanje ranjenika i kamate na pozajmljena sredstva. "Mi ne možemo sebi da priuštimo taj rat", objasnio je lider demokrata u Senatu Hari Rid.

Računica demokrata je 1.000 milijardi dolara viša nego pre dve nedelje objavljen izveštaj budžetskog odeljenja Kongresa, koji se zasnivao na računici u koju su bili uključeni direktni troškovi i kamata na sredstva koje su SAD pozajmile kako bi finansirale ratne operacije administracije predsednika SAD Džordža Buša.

Demokrate su se služile istim parametrima kao i kongresno odeljenje, pretpostavljajući da će broj vojnika SAD u Iraku do 2013. biti sveden na 75.000 i da će snage SAD u toj državi biti angažovane do 2017.

Nova računica objavljena je uoči novog okršaja u Predstavničkom domu Kongresa, u kom se demokrate spremaju za novu inicijativu usmerenu na definisanje datuma za početak povlačenja trupa SAD iz Iraka, kojih je trenutno oko 170.000, ali će do jula naredne godine biti umanjen za oko 30.000.

Posle nekoliko pokušaja da okončaju borbene akcije u Iraku, demokrate će uskoro pokušati da uslove odobrenje novih sredstava za ratovanje početkom povlačenja dela vojnika do kraja naredne godine.

Za bezmalo pet godina ratnih operacija u Iraku je ubijeno više od 3.860, a ranjeno 38.160 vojnika SAD.

Republikanci su odmah uložili ozbiljne primedbe na računicu rivalskog tabora, tvrdeći da se nesrazmera između tvrdnji demokrata i stvarnog stanja meri milijardama dolara, te da u konačnu cenu "nije uračunata dobrobit proistekla iz rata protiv terorizma", što je priznao i jedan od tvoraca novog računa, šef zajedničkog ekonomskog komiteta Čarls Šumer.

Prema dosadašnjem računu, Amerikanci su na rat u Iraku do sada potrošili 604 milijarde dolara, a na avganistanske operacije oko 200 milijardi, čemu su demokrate dodale podatke o uticaju rasta cena nafte na privredu i ostale skrivene troškove, čime je trošak dostigao 1.600 milijardi dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: