Razgovori premijera dve Koreje

Premijeri Severne i Južne Koreje složili su se danas da je neophodno početi sa brzom primenom projekata o ekonomskoj saradnji.

Izvor: Tanjug

Sreda, 14.11.2007.

19:49

Default images

Razgovor dva premijera danas u Seulu prvi je na tom nivou u poslednjih 15 godina. "Južna i Severna Koreja treba da se razviju u ekonomsku zajednicu, daljim širenjem ekonomske saradnje", izjavio južnokorejski premijer Han Duk-su posle sastanka, na večeri sa predstavnicima severnokorejske delegacije.

Predsednik vlade NDR Koreje, Kim Jong Il izjavio je da dve strane treba da izgrade poverenje kako sprovele sporazum o pomirenju, koji su predsednici dve države, severnokorejski Kim Džong Il i južnokorejski Ro Mu-hjun, potpisali pre mesec dana na samitu u Pjongjangu, saopštio je južnokorejski ministar za ujedinjenje Li Džae-džoung.

Dvojica premijera su se složili po pitanjima obnove železničkog saobraćaj duž dobro obezbeđene granice i izgradnje zajedničkih brodogradilišta na teritoriji Severne Koreje, preneo je AP.

Premijeri dve države su takođe razgovarali o nastavku ujedinjenja porodica razdvojenih tokom ratnih godina.

Južna Koreja je takođe zatražila od severnog suseda donošenje rezolucije o južnokorejskim ratnim zarobljenicima i civilima otetim u Severnoj Koreji, koja nije odmah odgovorila na ovaj zahtev.

Razgovori dvojice premijera planirano je da traju tri dana, a dve strane su poslednje kontakte na nivou predsednika vlada imale 1992. godine, ali su oni prekinuti zbog izbijanja krize oko severnokorejskog nuklearnog programa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: