Opet štrajk u Francuskoj

Saobraćaj u Francuskoj potpuno je paralisan zbog štrajka železničara, radnika javnog prevoza, elektrodistribucije i gasovoda.

Izvor: B92

Sreda, 14.11.2007.

13:23

Default images

Oni po drugi put za mesec dana štrajkuju zbog plana države da ukine privilegije za odlazak u penziju zaposlenima u javnom sektoru. Kako kaže predsednik države Nikola Sarkozi, zbog ispražnjenih penzionih fondova starosna granica za odlazak u penziju mora da se podigne 37 na 40 godina staža.

Pariz je u kolapsu, gradska opera otkazala je večerašnju premijeru baleta “Krcko Oraščić”, a za sledeću nedelju najavljeni su novi štrajkovi - nastavnika, državne administracije i zaposlenih u sudstvu.

Ankete pokazuju da francuski predsednik ima podršku građana, levičarski sindikat ne popušta, dok najveća opozicona stranaka socijalisti ćute.

Razlog za štrajk mašinovođa, koji su prvi krenuli u štrajk, isti je kao i u oktobru jer mašinovođe i drugi čije se zarade isplaćuju iz budžeta štajkuju nisu zadovoljni reformom penzionog sistema.

Mašinovođama se ne dopada ideja da se njihove beneficije, koje im omogućavaju da se penzinišu i u 50, godini, ukinu. Kako je štrajk najavljenm putnici su sinoć jurili po stanici Sen Lazar pokušavajući da uhvate poslednje vozove iz Pariza.

Njihova mišljnja o opravdanosti štrajka su podeljena.

"Dosta mi je svega. Više ih ne podržavam. Ne slažem se s njihovim zahtevima. I ja bih voleo da mogu da se penzionišem u 54, 55, ali ne mogu."

"U pravu su što štrajkuju. I ja bih da sam na njihovom mestu. Rečeno im je da će se penzionisati u 50, a sada im Vlada kaže da to ne može."


Sarkozi smatra da nije fer da se neko penzioniše ranije nego drugi u Francuskoj. Osim toga, on tvrdi da te beneficije poreske obveznike mnogo koštaju. Premijer Fransoa Fijon na to dodaje da taj štrajk ukida osnovno pravo građanima, pravo na slobodu kretanja i posao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: