Smanjeno zagađenje u Pančevu

Zagađenje u Pančevu jutros u granicama ili malo iznad dozvoljenih vrednosti, nadležni privremeno zatvorili pretakališta Rafinerije.

Izvor: Beta

Sreda, 14.11.2007.

09:43

Default images

Vrednosti koncentracija praškastih materija, benzena, sumpora i ugljovodonika nemetanskog tipa u utorak uveče bile su naglo povećane.

Ministar za zaštitu životne sredine Srbije Saša Dragin izjavio je da je u Pančevu došlo do povećanog zagađenja vazduha zbog povećane količine praškastih materija i benzena.

Dragin je na konferenciji za novinare u Novom Sadu rekao da je zbog povećane koncentracije benzena inspekcija naložila da odmah bude privremeno obustavljen rad pretakališta nafte i naftnih derivata u Rafineriji, sve dok meteorološki uslovi u Pančevu ne budu poboljšani.

Prema njegovim rečima, sinoć je na povećan stepen zagađenja vazduha u Pančevu uticalo i veće prisustvo praškastih materija, kaje se ispuštaju iz dimnjaka u stambenim objektima građana koji se greju na čvrsta goriva.

Prema ranijoj odluci tadašnjeg Ministarstva za nauku i zaštitu životne sredine, fabrike petrohemijskog kompleksa obavezne su da rad usklade s meteorološkim uslovima kako bi se smanjio rizik od zagađenja.

Zagađenje zbog nepovoljnog vremena

Vremenske prilike krive su za najnovije zagađenje u Pančevu, a povećana koncentracioja štetnih materija može se očekivati i večeras, ocenila je inspektorka Republičke inspekcije za zaštitu životne sredine Jelena Stanković.

Stanković je Beti izjavila da su Petrohemija, Azotara i Rafinerija nafte postupile u skladu sa ogovorajućim propisima, ali da su nepovoljni meteorološki uslovi svo zagađenje iz atmosfere spusliti na grad.

Ona je rekla da je posle vanrednog inspekcijskog pregleda u Rafineriji nafte Pančevo i Petrohemiji zaključeno da su te dve fabrike uskladile svoj rad sa meteorološkim uslovima koji su juče vladali u Pančevu.

"Pretakanje i utovar derivata u Rafineriji obustavljeni su u skaladu sa ranijom odlukom inspekcije u 15 časova na brodskom i železničkom punilištu, a na kaminoskom sat vremena kasnije. Sa aktivnostima se prestalo kada je vetar počeo da menja pravac", rekla je Stanković.

I kvalitet otpadnih voda iz Rafijerije bio je u skladu sa pravilnikom, dodala je inspektorka.

Trenutni meteorološki uslovi ne pogoduju zagađenju, a aparati opštinskog sistema za merenje zgađenja pokazuju da su sve merene materije na minimumu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: