Lončar: Država će intervenisati

Zoran Lončar izjavio da će država intervenisati ako se akademska zajednica ne dogovori o izjednačavanju diploma.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 14.11.2007.

07:53

Default images

Ministar prosvete je s predstavnicima Saveza studenata Beograda i Studentskom unijom Srbije juče razgovarao o izjednačavanju diploma diplomiranih i master, u vezi sa autentičnim tumačenjem Zakona o visokom obrazovanju koje je Skupština Srbije usvojila prošle sedmice.

Prema tumačenju odluke o izjednačenju diploma, osobe koje su stekle VII-1 stepen stručne spreme, odnosno zvanje diplomirani, izjednačene su sa onima koji steknu naziv master.

Lončar je rekao da su studenti predložili Ministarstvu da se uključi u nalaženje rešenja za prevazilaženje tog problema jer na sednici Konferencije univerziteta Srbije nisu naišli na razumevanje.

Lončar je rekao da se u prevazilaženju problema u vezi sa izjednačavanjem diploma mora voditi računa da se obezbede pravna sigurnost, nepovredivost stečenih prava i puno poštovanje autonomije univerziteta, koja podrazumeva ne samo pravo, već i obavezu primene zakona.

Lončar je podsetio na to da se Ministarstvo prosvete, pošto želi da se poštuje autonomija univerziteta, juče obratilo Konusu sa zahtevom da zauzme stav i obavesti Ministarstvo u vezi sa izjednačavanjem diploma.

"Saslušali smo studente i videćemo šta će biti zvaničan stav Konferencije i onda, ako u okviru akademske zajednice ne bude postignuto rešenje i saglasnost, naravno da ćemo morati u ime države to da rešimo", rekao je Lončar.

Odbor Beogradskog univerziteta za statutarna pitanja ukazao je ranije da studenti koji su diplomirali po ranijim propisima treba da budu izjednačeni u statusu, a ne u zvanju, sa osobama koje će diplomirati u skladu s novim propisima, što su zastupali i Univerzitet u Beogradu i Konferencija univerziteta Srbije.

"Iz tumačenja jasno proizlazi da ne može biti automatskog priznavanja zvanja master onima koji su diplomirali prema ranijim propisima, odnosno automatskog izdavanja novih diploma sa zvanjem master", naveo je Odbor.

Studentske organizacije najavile su ranije da će tražiti da se propiše obrazac uverenja o izjednačavanju ranije univerzitetske diplome s master diplomom, koje bi fakulteti, na zahtev imaoca diplome, izdavali bez novčane naknade.

Odložena rasprava o masterima

Senat Univerziteta u Beogradu danas nije razmatrao predloge studentskih organizacija za konkretnu primenu odluke o izjednačavanju statusa diplomiranih studenata i onih koji stiču zvanje mastera.

O predlozima Studentske unije Srbije i Saveza studenata Beograda Senat će raspravljati u sredu, 21. novembra za kada je zakazan nastavak današnje sednice.

Rektor Univerziteta u Beogradu Branko Kovačević najavio je da će zahtevi studenata biti prva tačka dnevnog reda.

Studenski predlozi su na početku današnje sednice uvršteni u dnevni red zasedanja, ali članovi Senata zbog duge rasprave o prethodno već utvrđenim tačkama dnevnog reda nisu stigli do te teme.

Član predsedništva Studentske unije Srbije Nemanja Stamenčić ocenio je da odlaganje odluke o načinu primene zakonskog tumačenja koje je prošle sedmice usvojila Skupština Srbije ilustruje neozbiljnost Univerziteta u Beogradu.

"Sada je jasno koliko su dekani fakulteta neozbiljni kada je rec o tako važnom pitanju. Nećemo dozvoliti da studenti ostanu uskraćeni za svoja zakonska prava, u tome imamo i podršku ministra prosvete Zorana Lončara", kazao je Stamenčić agenciji Beta.

Senat Univerziteta u Beogradu bi trebalo da svoj zvaničan stav o predlozima za primenu odluke o izjednačenju statusa diplomiranih studenata i mastera saopšti na sednici Rektorskog saveta Konferencije univerzuteta u Srbiji.

Ta sednica bi prema rečima rektora Beogradskog univerziteta Branka Kovačevića trebalo da bude održana za dve sedmice.

Studenske organizacije insistiraju na tome da se diplome studenata koji su učili prema starim nastavnim programima ne moraju fizički zamenjivati novim diplomama već da se izdaje "uverenje o ekvivalenciji".

Zahtev studenata je i da se diplomcima omogući upis na doktorske studije pod istim kriterijumima koji važe i za mastere.

Studenska Unija Srbije i Savez studenata Beograda traže i da se diplomcima koji su ove godine upisali master programe, ukoliko ne žele da nastave sa tim studijama, vrati novac od školarina.

Diplomiranim studentima koji su još prošle godine upisali neke od master studija, prema mišljenju studentskih organizacija, već položene ispite treba priznati i omogućiti prelazak na doktorske studije.

Zahteve studenata na sastanku prošle nedelje podržao je rektor Beogradskog univerziteta Branko Kovačević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: