Skupština kao štand za knjige SRS

Poslanici radikala danas u holu Skupštine Srbije prvo prodavali, a zatim poklanjali knjigu Vojislava Šešelja.

Izvor: B92, FoNet

Sreda, 14.11.2007.

16:44

Default images

Poslanici Srpske radikalne stranke su prvo prodavali, a posle reagovanja skupštinskog obezbeđenja poklanjali najnoviju knjigu lidera radikala i haškog optuženika. Predsednik parlamenta Oliver Dulić rekao je da u Skupštini ne smeju da se prodaju knjige i da je, kada je za taj slučaj saznao, naložio službi obezbeđenja da to više ne dopusti.

Najnovije književno ostvarenje Vojislava Šešelja "Afera Hrtkovci i ustaška kurva Nataša Kandić" mogla je danas da se kupi u najvišem zakonodavnom telu države, u Skupštini Srbije.

Poslanci radikala koji su bili zaduženi za prodaju kažu da su prodali 64 knjige po 600 dinara.

Pošto su poslanici u ulozi prodavaca knjiga izazvali veliko interesovanje novinara, pridružio im se stranački kolega Nemanja Šarović, inače član pravnog tima Vojislava Šešelja, koji je pojedine novinare pokušao sa šarmira poklanjanjem knjige.

Ipak, na pitanje ko im je dozvolio da skupštinski hol pretvore u prodajni štand Šešeljevih knjiga, on nije odgovorio.

B92: Da li ste dobili dozvolu...

Šarović: Odgovoriću vam prvi put na pitanje kad vi bilo kakvu informaciju sa konferencije za štampu tima koji pomaže u pripremi odbrane dr Vojislavu Šešelju...

B92: Ovo je Skupština Srbije. Da li vam je neko dao dozvolu da prodajete knjige?

Šarović: ...kada budete takav medij, onda ću dati izjavu za vas.

Vest da se prodaju knjige stigla je i do predsednika Skupštine Olivera Dulića, koji kaže da se u Skupštini ne mogu prodavati knjige, ali da ne može da spreči da knjige dele besplatno.

"Ja nisam znao da se knjige prodaju; čim sam saznao, sišli su iz službe obezbeđenja i reagovali su na, po meni, jedini mogući način, a to je da se narodni poslanici zamole da takve stvari ne rade. Ako su knjige delili, mi ne možemo da ih sprečimo", kaže on.

"Kao što je sramotan i sam naziv te knjige. To je jezik prošlosti, to je jezik koji je upropastio Srbiju i posvađao je sa svetom, koji je raširio mržnju, vanvremenski jezik, koji danas ponovo postaje aktuelan jer je aktuelno suđenje Vojislavu Šešelju", rekao je Dulić.

Radikali napali i Vesnu Pešić

Istovremeno, danas su za skupštinskom govornicom poslanici Srpske radikalne stranke optužili poslanicu Liberalno-demokratske partije Vesnu Pešić da je ona kriva za dešavanja u mestu Hrtkovci u Vojvodini početkom 90-ih.

On su je optužili da je odlazila u Hrtkovce tokom rata i "obmanjivala meštane hrvatske nacionalnosti da se njihova imena nalaze na spiskovima za proterivanje".

"Jedna od najvećih medijskih laži je bila ta da je Vojislav Šešelj pročitao nekakav spisak sa imenima lica koja su morala da odu iz Hrtkovaca", rekao je poslanik SRS Nemanja Šarović.

"To su bili najugledniji građani Hrtkovca, direktor pilane, seoski lekar. Najugledniji i najobrazovaniji. Nikakav spisak dr Vojislav Šešelj na mitingu u Hrtkovcima 6. maja nije pročitao", rekao je Šarović.

Podsetimo, Šešelju se u Hagu između ostalog sudi i za proterivanje nesrpskog stanovništva iz mesta u Vojvodini početkom 90-ih.

Pešićeva je, odgovarajući na optužbe, rekla da se "obično ne raspravlja sa gospodom radikalima jer joj zaista to nije pasija", dodajući da nikada nije bila u Hrtkovcima.

"Običaj radikala je da za govornicom izgovaraju laž. Znači, laž je vaš stil", rekla je Vesna Pešić. Ona je od poslanika SRS trazila da dokažu ono što govore za skupštinskom govornicom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: