"Policija nije bila potčinjena VJ"

Vladimir Lazarević rekao pred Haškim tribunalom da tokom rata na Kosovu policija nije bila pod komandom Vojske Jugoslavije.

Izvor: Beta

Utorak, 13.11.2007.

21:33

Default images

U nastavku svedočenja u svoju odbranu, bivši komandant Prištinskog korpusa Vojske Jugoslavije je rekao da policija nije bila pod komandom Vojski iako je tadašnji predsednik SRJ Slobodan Milošević naredio prepotčinjavanje.

Lazarević je optužen za prisilno premeštanje, deportacije, ubistva i progon kosovskih Albanaca u prvoj polovini 1999. On je petooptuženi na suđenju tadašnjem predsedniku Srbije Milanu Milutinvoiću, potpredsedniku Savezne vlade Nikoli Šainoviću, generalima Dragoljubu Ojdaniću, Nebojši Pavkoviću i šestooptuženom policijskom generalu Sretenu Lukiću.

"Jedinice MUP Srbije na Kosovu nisu bile prepotčinjene VJ... Vojska je do kraja rata pokušavala da prepotčini policiju, kako je bilo naređeno, ali nije uspela", rekao je general Lazarević, napominjući da je i sam smatrao prepotčinjavanje nemogućim zbog različitosti strukture vojske i policije.
Po Lazarevićevim rečima, tadašnji pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Obrad Stevanović rekao je oficirima VJ na jednom sastanku da "nema naređenje ministra da prepotčini policiju komandi VJ" i da zato "ne može da sprovodi naređenja Štaba vrhovne komande".

Govoreći o zajedničkim punktovima i patrolama vojske i policije tokom sukoba na Kosovu, Lazarević je tokom iskaza potvrdio da ga je komandant jedne brigade izvestio da "ima problema, s obzirom da MUP toleriše kriminalno delovanje svojih pripadnika".

"Zajedno smo sa generalom Lukićem preduzimali mere da se utvrdi istina...General Pavković je tražio da se to odmah razreši i istraži", napomenuo je optuženi.

Dok ga je unakrsno ispitivao branilac drugooptuženog Šainovića, advokat Toma Fila, Lazarević je tvrdio da jedinicama Prištinskog korpusa nije komandovala "zajednička komanda" VJ i MUP, kojoj je na čelu, po optužbi, bio Šainović.

Potvrđujući da je termin "zajednička komanda" bio upotrebljavan, Lazarević je rekao da je on bio pogrešan, zato što je to telo "koordinisalo" "sadejstva" vojske i policije, koje su zadržale odvojene lance komande.

General Lazarević će sutra nastaviti da odgovara na pitanja branilaca saoptuženih, a zatim će ga unakrsno ispitivati tužilac Tom Hanis.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: