Brčić odbio ekstradiciju

Crnogorski oficir Ilija Brčić saopštio pred Apelacionim sudom u Rimu da ne prihvata izručenje Hrvatskoj koja ga tereti za ratne zločine.

Izvor: Beta

Utorak, 13.11.2007.

20:16

Default images

Prvi sekretar crnogorske ambasade u Rimu Ksenija Popović izjavila je agenciji Beta da je Brčić u prvom pojavljivanju pred sudijom saopštio da "nije bio upoznat" da se u Hrvatskoj protiv njega vodio postupak i da ga je Županijski sud u Splitu 1993. godine u odsustvu osudio na 15 godina zatvora zbog "ratnih zločina protiv civilnog stanovništva".

Popovićeva je rekla da je Brčić pred sudom saopštio da je za postupak i presudu saznao 4. novembra, kada je uhapšen na aerodromu u Rimu po nalogu hrvatskih vlasti.

Crnogorski oficir je naveo da je u Generalštabu Vojske Crne Gore radio u sektoru za međunarodnu saradnju, da je redovno sarađivao sa Hrvatskom i da mu "nikada nije stavljeno do znanja" da protiv njega postoji presuda za ratne zločine.

Brčić je 4. novembra uhapšen u Rimu na osnovu međunarodne poternice i naloga hrvatskih vlasti koje ga terete da je tokom 1991. i 1992. godine, kao komandant raketne fregate "Pula" naredio bombardovanje Splita, Brača i Šolte.

Brčić je u Italiju otputovao kao član državne delegacije koja je trebalo da prisustvuje vežbi snaga NATO u Napulju.

Crnogorski državni organi su ranije saopštili da nisu znali da je za Brčićem raspisana međunarodna poternica i da je slučaj sada u rukama pravosuđa Italije koje treba da odluči da li će ga isporučiti Hrvatskoj.

Prema navodima pravnih stručnjaka, ekstradicioni postupak može da traje do 90 dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: