Slovenija: Moguć pad Vlade

Zbog ubedljivog poraza kandidata vladajućih na predsedničkim izborima, premijer Slovenije najavio moguću ostavku Vlade.

Izvor: B92

Utorak, 13.11.2007.

14:40

Default images

Posle poraza koji je na predsedničkim izborima, u nedelju, doživeo kandidat kog je podržala Vlada i kog je Danilo Tirk, kog je podržala opoziciona levica, pobedio dvotrećinskom većinom glasova, Janez Janša je rezultate predsedničkih izbora ocenio kao slabe, a situaciju koja je do njih dovela kao zabrinjavajuću.

Vladajuća koalicija desnog centra je poražena i na uporedo sprovedenom referendumu, na kom je, isto tako, dve trećine glasača glasalo protiv Vladine promene zakona o privatizaciji Osiguravajućeg zavoda Triglav.

Janša je, tokom predsedničkih izbora, bio u zvaničnoj poseti Kini, a po povratku je održao konferenciju za novinare, van Ljubljane, na kojoj nije hteo da odgovara na pitanja novinara.

Posle današnjeg radnog savetovanja s Vladom, Janša je, u Ormožu, izjavio da su predsednički izbori bili obračun s Vladom i da su sada otvorene sve mogućnosti, pa i ostavka Vlade.

Premijer je dodao da prve analize pokazuju da se predizborna kampanja usmerila na obračun s Vladom i da je dosta snaga usmereno na to da ona bude ocrnjena u očima inostranstva, i to upravo pred predsedavanje Slovenije Evropskoj uniji.

"U države EU i svet su iz Slovenije išli izveštaji koji situaciju slikaju kao da se radi o Belorusiji ili nekoj sličnoj državi", rekao je Janša i dodao da situacija, koja je na taj način stvorena, otežava Vladi rad i u rutinskim poslovima, a posebno u pripremama za predsedavanje EU.

"Nastalu situaciju ćemo još analizirati, ali već sada mogu da kažem da su otvorene sve mogućnosti, uključujući ostavku Vlade", rekao je Janša.

Opozicione stranke smatraju da Janšina izjava pre može biti najava dodatnih promena u Vladi, no zaista namera da Vlada da ostavku, i da se radi o političkom taktiziranju. Opozicija tumači Janšine najave kao odraz nemoći Vlade da se suoči sa istinskim problemima Slovenije.

Opoziciona stranka Zares smatra da je neodgovorno i neozbiljno slati u inostranstvo poruke o ostavci Vlade nekoliko meseci pre predsedavanja Slovenije EU.

Slovenački mediji već izveštavaju da Evropska komisija i Savet EU za sada ne žele da komentarišu izjave premijera Slovenije, ali da su u Evropskoj komisiji objasnili da se već jednom desilo da je vlada buduće predsedavajuće EU dala ostavku, i da je reč o Vladi Italije 1996.

Slovenija predsedavanje EU preuzima 1. januara 2008, a uprkos tome što će kao prioritet predsedavanja imati pitanja koja se posredno tiču spoljne i unutrašnje politike Srbije, Srbija u Sloveniji još nema ambasadora.

Različita reagovanja na Janšinu izjavu

Današnja izjava slovenačkog premijera Janeza Janše da zbog negativne atmosfere stvorene tokom predsedničke kampanje ne isključuje mogućnost ostavke vlade, izazvala je brojna reagovanja koja se kreću od sumnji u njenu ozbiljnost do potvrde te mogućnosti.

Šef poslaničkog kluba Janšine stranke Slovenačkih demokrata smatra da "ako se čitava politika nekako protivi i ignoriše dostignuća vlade, najbolje je da oni, koji misle da to znaju da urade bolje, taj zadatak i preuzmu".

Predsednik Nove Slovenije i ministar finansija Andrej Bajuk ocenio je da postoji realna mogućnost ostavke vlade do Nove godine, još pre početka predsedavanja EU, dok šef poslaničkog kluba njegove stranke Jožef Horvat smatra da se izborna kampanja nije okrenula protiv Lojza Peterlea već protiv vladine koalicije.

Bajuk je ocenio da je opozicija iskoristila predsedničke izbore za napad na delovanje vlade i pozvao sve parlamentarne stranke da se detaljno dogovore o načinu delovanja u vreme predsedavanja EU.

Predsednik Stranke penzionera i ministar odbrane Karel Erjavec istakao je da će njegova stranka "uvek podržavati rad vladine koalicije ukoliko bude u njoj mogla da ostvari svoj program" poboljšanja položaja članstva.

Predsednik najveće opozicione partije Socijalnih demokrata (SD) Borut Pahor je u saopštenju ocenio da ostavka vlade u ovom trenutku ne bi bila pametna zato što "ne vidi dovoljno ubedljive razloge za konstruktivno nepoverenje", ali i zbog sve bližeg predsedavanja Slovenije EU.

Predsednica Liberalno-demokratske stranke Katarina Kresal je ocenila da je Janšina izjava "neodgovorna i neozbiljna" i da ukazuje na ozbiljnu krizu rukovođenja. "Ako je i bila izrečena da bi disciplinovala koalicione partnere, nije ništa manje neodgovorna", ocenila je Kresalova.

Predsednik stranke "Za ozbiljno" Gregor Golobič kaže da je reč o "preteranom dramatizovanju", jer Slovenija uprkos brojnim nezadovoljstvima "nije ni u privrednoj ni u drugoj krizi". Golobič smatra da je najava mogućnosti ostavke vlade tik pred predsedavanje EU "nerazumno, neshvatljivo i pre svega neodgovorno".

Novoizabrani predsednik Slovenije Danilo Tirk nije želeo da komentariše Janšinu izjavu, ali je medijima izjavio da predizborna kampanja nije bila usmerena protiv vlade.

Slovenački politički analitičari isključuju mogućnost da u Sloveniji dođe do prevremenih izbora do Nove godine i perioda njenog predsedavanja EU između ostalog i zbog komplikovanog zakonodavstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: