Hapšenje u Gradskoj čistoći

Policija je privela jutros 32 osobe, koje su osumnjičene da su u proteklih šest godina oštetile budžet za 1,5 milijardi dinara.

Izvor: B92

Utorak, 13.11.2007.

11:40

Default images

Kao organizatori zločinačkog udruženja osumnjičeni su Dragan Ignjatović, direktor Javnog komunalnog preduzeća Gradska čistoća u Beogradu, i Milan Kuzmanov, vlasnik privatne firme i suvlasnik nekadašnje diskoteke Madona, potvrdio je MUP-u Srbije.

MUP je saopštio da je "u toku akcija u više gradova u Srbiji zbog sumnji da su pomenuti vršili kriminalne aktivnosti u vezi sa zloupotrebama u procesu privatizacije, poreskim utajama, zloupotrebama službenih položaja, prevarama u privrednom poslovanju i pranjem novca.

Navodi se da su pomenuti od 2001. do 2007. oštetili budžet za 1,5 milijardi dinara.

Ministar unutrašnjih poslova Dragan Jočić izjavio je večeras da su uhapšene 32 osobe koje su vršile teška krivična dela u cilju pribavljanja protivpravne imovinske koristi i istakao da je to samo deo "organizovane kriminalne grupe".

Preme njegovim rečima, Kuzmanov je 2001. i 2002. godine učestovao u "multilateralnim kompenzacijama" i prijavljivanjem fiktivnih obaveza stečeni novac je kasnije ulagao u kupovinu preduzeća i atrakivnog poslovnog prostora u Požarevcu pri čemu je vršio nerealnu procenu nepokretnosti.

"Tokom poslednje tri godine Kuzmanov, Ignjatović i još tridesetorica sačinjavali su fiktivne dokumente kao da su određenu robu i usluge isporučivali 'Čistoći' i stvarali privid da se radi o realnim poslovnim odnosima", rekao je on.

Ministar je dodao da su tako stečen novac pretvarali u devize koje su iznosili iz Srbije po osnovu fiktivnih spoljno-trgovinskih psolova sa ino-dobavljačima iz Amerike i Austrije, a deo novca su preusmeravali na devizne račune u Kinu.

"Novcem koji je išao na preduzeća u Ameriku i Austriju kupovali su nekretnine, pominju se i neke zgrade na Floridi", rekao je Jočić i dodao da je reč o 1,7 milijardi dinara.

Jočić kaže da je "struktura zaposlenosti uhapšenih vrlo karakteristična". "Tu imamo vlasnike privrednih preduzeća, direktore javnih komunalnih preduzeća, bivše direktore banaka i Narodne lutrije i zaposlene u Upravi javnih prihoda. Tom akcijom, MUP nastavlja borbu protiv organizovanog finansijskog kriminala i daje poruku da u Srbiji nema nedodirljivih", kaže Jočić.

Taj slučaj će biti u nadleženosti Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal, izjavio je danas portparol Tužilaštva Tomo Zorić. On je rekao da je hapšenje osumnjičenih izvedeno u saradnji Specijalnog tužilaštva i policije.

"Specijalno tužilaštvo oglasiće se sa više detalja o tom slučaju po okončanju 48 sati policijskog zadržavanja uhapšenih", rekao je Zorić.

Ko su Ignjatović i Kuzmanov

Dragan Ignjatović je od vozača kamiona za smeće stigao do pozicije generalnog direktora Gradske čistoće. Diplomu mašinskog tehničara stekao je u Nemačkoj, a u Gradskoj čistoći je počeo da radi po povratku iz te zemlje, 1980. Devedesetih je bio glavni dispečer u centrali, a potom šef garaže voznog parka, da bi ubrzo stigao do pozicije glavnog inženjera za reciklažu i pomoćnika direktora.

Za generalnog direktora je postavljen posle oktobarskih promena 2000, kao član Demokratske alternative Nebojše Čovića. Njegovo imenovanje za direktora tog gradskog preduzeća izazvalo je protest dela zaposlenih jer nije imao fakultetsko obrazovanje. Radnici su tada Ignjatoviću posebno zamerali i to što je na izborima 1996. bio na listi JUL-a.

Milan Kuzmanov je požarevački biznismen, jedan od vlasnika diskoteke Planeta, nekadašnje Madone, koju je devedesetih sagradio sin Slobodana Miloševića Marko. Jednom je Marko Milošević objasnio da se nije obogatio noseći gajbice, već da je kao sedamnaestogodišnjak počeo da radi u kafeu Roleks, a da mu je posao ponudio suvlasnik tog lokala Milan Kuzmanov.

G17: Neophodan zakon o oduzimanju imovine

Beogradski odbor G17 Plus pozdravio je akciju MUP-a u kojoj su danas uhapšeni direktor "Gradske čistoće" u Beogradu i grupa lica osumnjičenih za organizovanje zločinačkog udruženja.

"To je još jedna u nizu afera koje ukazuju na potrebu za donošenjem zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalnim radnjama, koji će G17 Plus do kraja novembra pustiti u skupštinsku proceduru, kao jednog od ključnih rešenja u borbi protiv korupcije i kriminala", saopštio je G17 Plus.

Dodaje se da ta stranka smatra neophodnim da se u narednom periodu donese sistemsko rešenje vezano za javna komunalna preduzeća u Beogradu, radi jače kontrole upravnih organa tih preduzeća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: