Amfilohije pomaže patrijarhu Pavlu

Mitropolit crnogorsko-primorski SPC Amfilohije imenovan da pomaže patrijarhu Pavlu u obavljanju dnevnih poslova.

Izvor: B92

Utorak, 13.11.2007.

20:01

Default images

Mitropolit Amfilohije je na tu funkciju izabran kao najstariji član Svetog arhijerejskog sinoda. Informativna služba Srpske pravoslavne crkve je saopštila da je odluku o imenovanju mitropolita Amfilohija za patrijarhovog pomoćnika doneo Sveti arhijerejski sinod, koji je istovremeno imenovao vikarnog episkopa hvostanskog Atanasija da pomaže mitropolitu Amfilohiju u poslovima Arhiepiskopije.

Istom odlukom, kako se navodi, stavljena je van snage snage ranija odluka kojom je za period od 26. aprila do 26. maja za pomoćnika patrijarha Pavla imenovan mitropolit Jovan, tada najstariji episkop u Sinodu.

Uz napomenu da u crkvenom zakonodavstvu ne postoji termin zamenika, u saopštenju SPC se navodi da je "jasno da u slučaju bolesti Patrijarha neko mora da ga menja, odnosno da mu pomaže".

U objašnjenju je naglašeno da se, kako nalaže Ustav SPC, "umoljava njegovo visoko preosveštenstvo Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije" da preuzme ovu privremenu funkciju "koja ničim ne prejudicira budući izbor Patrijarha, kao što se to nije desilo ni u slučaju mitropolita Jovana, i pored dve godine pomoćničkog staža uz tada obolelog Patrijarha Germana".

Delegacija IZS kod patrijarha

Delegacija Islamske zajednice Srbije na celu sa Reis ul ulemom Adem ef. Zilkićem posetila je Njegovu svetost Patrijarha Srpske Pravoslavne Crkve gospodina Pavla koji se trenutno nalazi na lečenju u Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu.

U toplom i prijateljskom razgovoru Reis ef Zilkić se informisao o zdravlju gospodina Patrijarha i poželeo mu u ime Islamske zajednice Srbije i njenih vernika brz oporavak, saopštila je Informativna služba Rijaseta Islamske zajednice Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: