Romi ne bi na ulicu pre proleća

Grupa Roma koja živi u napuštenoj kući traži odlaganje iseljenja zbog početka građevinskih radova.

Izvor: B92

Utorak, 13.11.2007.

16:21

Default images

Grupa od 60 Roma, koja se pre skoro dve godine bespravno uselila u napuštene i runinirane objekte u Bokeljskoj 7 u Beogradu, moraće da napusti te kuće do 15. novembra. Preduzeće ADOC, vlasnik parcele, planira da na toj lokaciji počne gradnju poslovnog objekta.

Romi su svesni da moraju da se isele, ali traže da se to odloži do proleća, kako bi našli neki smeštaj. Međutim, u ADOC-u navode da su im dodatno vreme dali još proletos i napominju da im se zahtevom da odlože građevinske radove do proleća niko nije obratio.



Ružica Marinković uselila se u napuštenu kuću u Bokeljskoj 7 u avgustu 2006. Prema njenim rečima, pre oko godinu dana obratili su im se predstavnici preduzeća ADOC, sa zahtevom da se isele. Iako su ih, kako kaže, pustili da još neko vreme borave na toj lokaciji, krajem oktobra dobili su rešenje da do 15. novembra napuste stanove u kojima žive i oslobode prostor kako bi počele pripreme za građevinske radove

"Jeste to njegovo, ali ako nas je pustio dve godine, može još par meseci. Sad je hladno, šta ćemo s toliko dece", kaže ona.

Romi iz Bokeljske ulice nadaju se da će moći da ostanu tamo do proleća jer ne znaju kuda će. "Na neku livadu, da razapnemo šatore, ili u šatore pred Skupštinom grada", kaže jedan od njih.

U Nacionalnom savetu Romske nacionalne manjine kažu da je nedopustivo isterivati ljude na ulicu usred zime i apeluju na ADOC, ali i na gradske vlasti, da nađu alternativno rešenje.

"Svestan sam toga da moraju da se isele, ali molim grad i ADOC da ih ostave tu do proleća, a posle će videti šta i kako", kaže Milan Jovanović iz Saveta.

Direktor ADOC-a Dragan Obradović u saopštenju za javnost kaže da su već izlazili u susret stanarima i da nisu pokretali sudski proces da ih isele jer su proletos dobili obećanje da će sami da odu do početka građevinskih radova, planiranih za zimu.

U ADOC-u navode da su za predlog Roma da ostanu u stanovima do proleća čuli od novinara koji su ih zvali za komentar i da će o tome obavestiti direktora čim se vrati sa poslovnog puta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: