Otkazan koncert neonaci-grupa

Koncert neonacističkih grupa iz Mađarske, koji je trebalo da bude održan u subotu u Subotici, otkazan je.

Izvor: B92

Utorak, 13.11.2007.

13:43

Default images

Koncert tri neonacističke muzičke grupe iz Mađarske, koji je trebalo da bude održan u subotu u Subotici, otkazan je, saopštio je Omladinski pokret 64 županije, organizacije koja se zalaže za Veliku Mađarsku. Delovanje omladine Pokreta 64 županije, čije je delovanje zabranjeno i u Mađarskoj, saopštili su da je koncert otkazan jer im je subotička Zanatska komora otkazala gostoprimstvo.

Na sajtovima bendova Tajni otpor i Trešnje bez koštica propagiraju se neonacističke i desničarske ideje, sa antisemitskim i porukama usmerenim protiv Roma.

Lider Lige Nenad Čanak traže od ministra policije da zabrani ne samo koncert, već svako okupljanje i ulazak u Srbiju članova tih mađarskih grupa.

"Kao što nismo dozvolili marš neonacista kroz Novi Sad, nećemo dozvoliti ni takvo okupljanje u Subotici. Očekujemo, naravno, da će MUP uraditi svoj posao i da mi nećemo morati da radimo posao državnih organa. Tražimo od ministra policije Dragana Jočića samo jedno, a to je, verovatno, za njega i najteže, a to je da radi svoj posao", kaže Čanak.

Čanak kaže da od policije još nije dobijen odgovor na zahtev i da će članovi Lige u subotu biti blizu mesta gde je, prvobitno, planirano održavanje koncerta.

"Nemojte zaboraviti da su krvavi događaji iz Drugog svetskog rata ostavili ogromne tragove u Vojvodini i nikada neće biti zaboravljeni. Dakle, nama strelasti krstovi i fašisti bilo koje nacije u Vojvodini ne trebaju i mi nikada nećemo dozvoliti da se tu okupljaju", kaže Čanak.

Plakatima za koncert, kojima je oblepljena Subotica, najavljivana je i tribina na kojoj je, uoči koncerta, trebalo da govori neformalni lider Pokreta 64 županije Laslo Torockai, kom je ranije bio zabranjen ulaz u Srbiju.

Na najavljeni koncert neonacističkih grupa juče su reagovali predsednik opštine Subotica Geza Kučera i koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: