Koji Srbi će na izbore na Kosovu

Na parlamentarne izbore na Kosovu izlazi osam srpskih partija, na lokalne mnogo više.

Izvor: B92

Utorak, 13.11.2007.

13:44

Default images

Iako je na sajtu Centralne izborne komisije Kosova više od 30 srpskih lista koje su se prijavile za izbore 17. novembra, većina njih je u međuvremenu odustala od učešća. Do odustajanja je došlo pošto je zvanični Beograd, odnosno Vlada Srbije, dao preporuku da na izborima ne treba učestvovati.

Na glasačkim listićima za parlamentarne izbore na Kosovu naći će se i osam srpskih partija, dok je njihov broj, kada je reč o lokalnim izborima, mnogo veći jer su među njima i građanske inicijative koje su odlučile da pokušaju da zadrže opštinsku vlast u sredinama gde većinu čine Srbi.

Među partijama zainteresovanim za učešće na izborima koje su potom odustale od svega je Nova demokratija, čiji predsednik Nenad Radosavljević kaže za B92 da je na tu odluku donekle uticao zvaničan stav Beograda o izlasku kosovskih Srba na izbore.

"Pre svega zbog toga što kolizija interesa države i srpskog naroda na ovom prostoru u svakom slučaju bi bila na štetu naroda na Kosovu i Metohiji. Bez podrške države, bez jačanja srpskih institucija na prostoru Kosova i Metohije, teško da bi Srbi mogli da opstanu i teško da će ostati, ali u tom slučaju bi bili u mnogo goroj i težoj poziciji", kaže on.

Za razliku od većine stranka, jedna od onih koja će učestovovati na izborima na Kosovu jeste Samostalna liberalna stranka. Petar Miletić, generalni sekretar te stranke, navodi za B92 da je takva odluka doneta jer se u međuvremenu pokazalo da se bojkotom ne dobija ništa. "Mi smo odlučili da uđemo u institucije i da se kroz te institucije borimo za prava Srba, pre svega ona prava koja su im danas uskraćena. Mislimo da su uslovi za izalazak na izbore 2001. i 2004. bili mnogo gori nego danas, pa su Srbi ipak na tim izborima učestvovali. Argument da ćemo dati legitimitet nekoj nezavisnoj državi učešćem na izborima prosto ne deluje dovoljno ubedljivo", kaže on.

Ipak, kosovski Srbi prave razliku između parlamentarnih i lokalnih izbora i smatraju da bi učešćem na lokalnim izborima Srbi mogli nešto da poboljšaju. Jedan od njih je koordinator opštine Orahovac Dejan Baljošević.

"Kao opštinski koordinator, moram da sprovodim politiku Beograda, prema tome moram da slušam, da se pridržavam onog što Beograd kaže jer u suprotnom bih morao da podnesem ostavku. Ali, kao građanin Orahovca smatram da treba da izađemo na lokalne izbore. Time bi smo dobili predstavnike u Skupštini opštine Orahovac koji bi se bavili običnim životnim problemima, infrastrukturom i drugim problemima", kaže on.

Kada je reč o lokalnim izborima, zanimljivo je da se za učešće na njima u srpskim sredinama, koje su veoma male, prijavilo po nekoliko partija. To dovodi do neke vrste podeljenosti ionako malog biračkog tela. Nenad Radosavljević, međutim, ima objašnjenje za to.

"Liste koje su se prijavljivale za učešće na lokalnim izborima su se, naravno, prijavljivale iz jednog vrlo prostog i primitivnog razloga, videvši kako lokalna samouprava među Srbima upravlja i kako iz toga izvlači ličnu korist, oni su se poveli time i želeli da dođu u takvu poziciju", kaže on.

Srpske partije i inicijative za učešće na lokalnim izborima prijavili su se mahom u sredinama gde Srbi čine većinu. Međutim, neka mesta su i preskočena, poput Zubinog Potoka, gde su za učešće na lokalnim izborima prijavljene samo dve albanske partije.

Proroković: Riker izvrće činjenice

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Dušan Proroković odbacio je danas izjavu šefa UNMIK-a Joahima Rikera da je "pretio da će Srbi sa Kosova i Metohije koji izađu na predstojeće izbore ostati bez plata i posla" i optužio Rikera da "grubo izvrće činjenice".

Proroković je naveo da je samo ukazao da "postoji jedan broj Srba na Kosova i Metohiji koji primaju plate i od Privremenih institucija u Prištini i iz budžeta Srbije, i da se na tom polju mora uvesti red".

"Zakon o radu nalaže da nije moguće imati dva poslodavca i da to što će ti Srbi sa Kosova morati da se odluče za jednog poslodavca predstavlja normu iz radnog zakonodavstva u većini država na svetu", saopštio je Proroković.

Samoopredeljenje poziva na bojkot

Aktivisti pokreta Samoopredeljenje pozvali su danas birače na Kosovu da ne izađu na parlamentarne i lokalne izbore i da ne glasaju za "one koji su prodali Kosovo". Jedan od lidera Samoopredeljenja Glauf Konjufca rekao je na skupu na platou Doma mladih i sportova u Prištini da su članovi i pristalice pokreta protiv izlaska na izbore.

"I pre održavanja izbora znamo ko će biti gubitnik, a ko pobednik. Gubitnik će biti narod Kosova, koji će i posle izbora biti još siromašniji, dok će pobednik biti političke partije, koje se kroz budžet Kosova bogate", rekao je Konjufca.

Članovi Samoopredeljenja su naveli da lideri kosovskih partija prodaju Kosovo i da ne polažu račune za ono što rade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: