AP: Patrole ANA severnim Kosovom

Pripadnici zabranjene albanske paravojne grupe ANA patroliraju severom Kosova, uz administrativnu liniju sa Srbijom.

Izvor: B92

Utorak, 13.11.2007.

12:33

Default images

U intervjuu agenciji AP, predstavnik te grupe najavljuje da će do poslednjeg vojnika braniti Kosovo od neprijatelja Srbije. Predstavnici Srba sa Kosova pozivaju KFOR da ih uhapsi.

"Gospodine komandante, specijalna jedinica Crni orlovi je postrojena za vašu smotru. Salutira komandant Kolo."

"Vojnici Albanske nacionalne armije spremni za pobedu!"

Pripadnici takozvane Albanske nacionalne armije pozdravili su ovim rečima svog komandanta, u jedinici koja se, kako navodi agencija AP, nalazi negde na severu Kosova. U intervjuu toj agenciji maskirani muškarac pod pseudonimom Komandant Preka rekao je da Albanska nacionalna armija brani Kosovo od pretnji iz Srbije.

"Naši neprijatelji su Srbija i Garda cara Lazara. Mi smo na svojoj zemlji. Mi njima ne pravimo probleme, već oni, Garda cara Lazara, hoće da dođu ovamo. Branićemo ovu zemlju do poslednjeg vojnika", rekao je on.

Komandant Preka vodi grupu od 40 do 50 vojnika, a prihvatio je da razgovara s novinarom agencije AP pod uslovom da se ne otkriju ni njegovo ime ni mesto gde je sniman. On je objasnio da u Albanskoj nacionalnoj armiji sada ima 12.000 vojnika, i da su njeni članovi u svakoj ulici i u svakom selu.

U međuvremenu, predstavnici Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova saopštili su da je u selu Koš, između opština Istok i Rudnik, nedavno održan sastanak pripadnika Albanske nacionalne armije, na kom je, između ostalog, planiran napad na severni deo Kosovske Mitrovice.

Predsednik SNV-a Kosovske Mitrovice Nebojša Jović izjavio je za B92 da je pojava te grupe na severu Kosova u vezi s tim sastankom.

"Ako dođemo u situaciju da budemo napadnuti, naravno, moramo se braniti. Mi se sami braniti ne možemo i zato mislim da tog trenutka država Srbija mora biti spremna jer u Rezoluciji 1244 stoji da Srbija ne može vojno da reaguje na Kosovu, ali isto tako tamo ne piše da Srbija mora mirno da gleda kako se vrši etničko čišćenje nad srpskim narodom. Stoga bih pozvao pre svega KFOR da predupredi te stvari, takvi ljudi i pojedinci moraju biti uhapšeni, u najmanju ruku makar do konačnog rešavanja statusa Kosova, jer su stavili do znanja da žele incidente po svaku cenu, stvaranje haosa na Kosovu", kaže on.
Pripadnik ANA-e (Beta, AP)
Albanski lideri sa Kosova kažu da su aktivnosti te grupe protivne kosovskim institucijama pod pokroviteljstvom UN i da štete naporima da se dovede do kraja proces određivanja statusa kroz pregovore i uz posredovanje međunarodne zajednice.

Reportažu sa polaganja zakletve 20 novih pripadnika Albanske nacionalne armije u planinama na severu Kosova objavio je i prištinski dnevnik Ekspres.

Komandant Preka je, prema pisanju tog lista, istakao da maskirane osobe koje su se pojavile u raznim delovima Kosova, koje zaustavljaju maltetiraju u pljačkaju nedužne građane, nisu pripadnici ANA, već "obični kriminalci".

"ANA ne krade, oni koji izlaze sa maskama i od naših majki uzimaju zlato, pljačkaju novac, plaše decu, nisu pripadnici ove armije. Oni su lopovi, koje će ANA, ako ih pronađe i uhvati, kazniti", rekao je on, ocenjujući da je UNMIK mnogo pogrešio kada je 2003. godine ANA proglasio terorističkom organizacijom.

"Pritisak na Srbe"

Vojni analtičar Zoran Dragišić objašnjava za B92 da je pojava te paravojske pritisak na Srbe zbog predstojećih izbora na Kosovu i završetka pregovora o statusu.

"Snage koje budu izgubile izbore na Kosovu će se pojaviti kao političko krilo tih grupacija, to je gotovo sigurno. Mi smo imali, kada su počeli pregovori, proglase, pretnje kosovskom pregovaračkom timu da, ako budu prihvatili bilo šta manje od nezavisnosti, da će se suočiti sa odmazdom. To je već viđen scenario, s tim što je sada situacija mnogo ozbiljnija nego što je bila na početku pregovora", kaže on.

Za Albansku nacionalnu armiju se čulo početkom oktobra, kada je Radio-televizija Kosova emitovala reportažu o njenim pripadnicima. UNMIK ju je proglasio terorističkom grupom.

Šutanovac: Nećemo dozvoliti nemire na jugu Srbije

Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac izjavio je danas da Vojska Srbije neće dozvoliti bilo kakve nemire na jugu Srbije i da će na svaki vid nasilja odgovoriti vrlo efikasno. "Nećemo ni u jednom trenutku časiti ako bilo ko na jugu Srbije pokuša sa izazove nestabilnost. Bićemo vrlo efikasni i brzi i nećemo dozvoliti da se bilo kakav terorizam sa Kosova ili iz Makedonije prelije u Srbiju", poručio je Šutanovac.

Ministar je posle obilaska novosadske kasarne Jugovićevo rekao novinarima da će reakcija na terorizam sa Kosova biti munjevita.

Prema njegovim rečima, vojne i civilne bezbednosne agencije svakodnevno razmenjuju informacije o stanju na jugu Srbije i o tome obaveštavaju državni vrh.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: