"Nejasan stav SAD o Kosovu"

Politički analitičar iz Vašingtona Obrad Kesić smatra da nije jasno koji je zvanični stav Amerike po pitanju Kosova u ovom trenutku.

Izvor: B92

Utorak, 13.11.2007.

07:22

Default images

On je, međutim, rekao, gostujući u emisiji Poligraf Televizije B92, da postoje neke smernice oko onoga šta Amerika želi. Kesić je rekao da priznavanje nezavisnosti Kosova bez rezolucije Saveta bezbednosti UN direktno ugrožava druge američke interese, koji su mnogo značajniji, tako da će u Vašingtonu najverovatnije poštovati ono što Evropska unija odluči.

"Amerika je ušla u jednu poziciju iz koje neće lako da izađe, ali su već dali smernice gde mogu da se izvuku, a glavna smernica je ono što oni govore non-stop - da će da ispoštuju šta god Evropa da odluči", kaže on.

"Jer, Evropa će na kraju morati da bude ta koja će da bude odgovorna za implementaciju i očuvanje mira na Kosovu i Metohiji", naveo je Kesić.

"Rusija i Grčka dele zabrinutost oko Kosova"

Rusija i Grčka dele sličnu zabrinutost povodom budućeg rešenja konačnog statusa Kosova, izjavio je danas ruski predstavnik u pregovaračkoj trojci Aleksandar Bocan-Harčenko, po završetku razgovora koje je imao u Atini sa grčkom ministarkom inostranih poslova Dorom Bakojani.

U intervjuu grčkoj agenciji ANA-MPA, Bocan-Harčenko je rekao da postoje neke "različite nijanse", što je, kako je dodao, "prirodno" s obzirom da je Grčka članica Evropske unije.

On je govorio i o sporu Atine i Skoplja oko imena Makedonije, ističući da Rusija podržava pregovarački proces za rešenje tog spora pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija.

"Nezavisno Kosovo napustilo bi 70 odsto Srba"

Oko 70 odsto preostalih Srba sa Kosova i Metohije napustilo bi tu pokrajinu ako bi ona dobila nezavisnost, a isti broj ispitanika se nada da će Kosovo ostati deo Srbije, pokazuje istraživanje javnog mnjenja koje je sprovela agencija Stratedžik marketing.

Saradnica te agencije Svetlana Logar rekla je na konferenciji za novinare da je anketa urađena na reprezetativnom uzorku od 889 ispitanika Srba sa Kosova i Metohije i da su njom obuhvaćena pitanja koja se tiču budućeg statusa Pokrajine, poverenja u institucije, ekonomskog požaja srpske zajednice.

Najveći broj ispitanih Srba su kao svoj glavni problem naveli nerešen status Kosova, dok im po važnosti drugi problem predstavlja nedostatak bezbednosti i sigurnosti, a na trećem mestu je nezaposlenost.

Od institucija, najveće poverenje ispitanici su ukazali Srpskoj pravoslavnoj crkvi, 92 odsto, dok u premijera Srbije Vojislava Koštunicu veruje 86 odsto, u Vojsku Srbije 80 odsto, a u predsednika Srbije Borisa Tadića 77 odsto.

Srbi na Kosovu i Metohiji izdvajaju Rusiju kao zemlju kojoj najviše veruju, 61 odsto, dok Evropskoj uniji veruje osam, a SAD jedan odsto ispitanika.

Najveći broj ispitanika srpske zajednice, njih 78 odsto, smatra da Srbi ne bi trebalo da učestvuju na predstojećim novembarskim izborima u pokrajini, a više od polovine bi pristalo da na njih izađe ako bi ih pozvali predsednik Tadić i Koštunica, dok bi 44 odsto poslušalo patrijarha, a za 10 odsto bio bi presudan stav Rusije.

Većina ispitanih smatra da bi im se ekonomski status poboljšao ako bi Kosovo dobilo široku autonomiju u Srbiji, a 39 odsto misli da bi se ekonomska situacija stabilizovala ako bi Pokrajina postala deo Rusije, dok kao glavni razlog teške finansijske situacije navode nezaposlenost.

Kao najbolje rešenje za budući status Kosova i Metohije 39 odsto anketiranih vidi autonomiju u okviru Srbije, dok 31 odsto smatra da je to puna integracija sa Srbijom, a oko 87 odsto smatra da bi takva rešenja Srbima garantovala bezbednost i normalizaciju života.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: