Briga i zbog ekologije

Prvi put kao politička tema u istraživanju stavova građana pominju se ekologija i životna sredina.

Izvor: FoNet

Ponedeljak, 12.11.2007.

17:08

Default images

Građane Srbije najviše muče problemi nezaposlenosti, životnog standarda, socijalni problemi, ali se pojavljuju i problemi zagađenja, pokazalo je istraživanje Međunarodnog republikanskog instituta (IRI) i Strateškog marketinga. Dva odsto Beograđana i jedan odsto Novosađana odgovorilo je da njihov glas na izborima dobija onaj ko najviše brine o ekologiji i zaštiti životne sredine.

Ministarstvo zaštite životne sredine ukazalo je da su to odgovori na pitanje koja je pojedinačna tema najbitnija našim građanima kada odlučuju za koju će stranku glasati.

Prema istraživanju, trećina građana oseća se ugroženom zbog stanja životne sredine, a kao glavnog krivca navode vlasnike i rukovodioce industrijskih objekata (35 odsto ispitanika), zatim Vladu Srbije (28 odsto), građane (14 odsto), a na četvrtom mestu je nadležno ministarstvo (12 odsto).

Takođe, građani Srbije spremni su da promene svoje navike da bi se zagađenje smanjilo, a čak 76 odsto odvajalo bi smeće i odlagalo ga na odgovarajuća mesta.

Ovo istraživanje o stavovima javnog mnjenja o stanju životne sredine u Srbiji sproveli su IRI i Strateški marketing u periodu od 22. do 30. septembra, na uzorku od 2428 građana Beograda, Novog Sada i Niša.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: