Žrtve na skupu Fataha u Gazi

Najmanje petoro ljudi ubijeno je, a 30 ranjeno na skupu pristalica pokreta Fatah u centru Gaze na Bliskom istoku.

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.11.2007.

14:51

Default images

Oni su se okupili u znak sećanja na pokojnog palestinskog lidera Jasera Arafata. Na skupu okupilo se oko 100.000 pristalica Fataha, što je bila retka prilika za pristalice tog pokreta da se okupe u Pojasu Gaze, gde islamski ekstremistički Hamas drži svu vlast.

Među ranjenima je i jedan policajac Hamasa, sa teškom povredom glave. Zvaničnici Fataha za incident optužuju snage lojalne Hamasu, dok u Hamasu tvrde da su vatru otvorili naoružani pripadnici Fataha.

Hamas je zabranio skupove opozicije u Gazi, međutim bilo kakav korak ka sprečavanju obeležavanja sećanja na Arafata bio bi široko osuđen i nepopularan među Palestincima.

Arafat je za mnoge Palestince ostao simbol jedinstva. "Danas smo se svi podigli i jednog dana agresori Hamasa biće isterani", rekao je jedan od sledbenika Fataha.

Učesnici skupa nosili su velike Arafatove slike i manje slike palestinskog predsednika Mahmuda Abasa, kao i žute zastave Fataha.

"Abu Mazen (Abas) nije kao Arafat, ali je naš predsednik i mi ga poštujemo. Tražimo od njega da okonča okupaciju Hamasa", rekao je jedan od učesnika skupa.

Snage bezbednosti Hamasa raspoređene su u pojasu Gaze i na jednoj od raskrsnica u blizini skupa ispalili su metke u vazduh, jer su neki mladići bacali kamenje na njih, rekli su očevici. Izveštaja o povređenima u tim incidentima zasad nema.

Hamas je podigao najmanje 10 kontrolnih punktova na glavnom putu koji spaja sever i istok Gaze. Zvaničnici Fataha su rekli da su neki autobusi vraćeni i da su putnici bili primorani da nastave pešice na skup, što je Hamas negirao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: