Vrhovni sud o ubistvu Arkana

Petočlano veće Vrhovnog suda Srbije počelo je javnu sednicu o žalbama na drugu presudu za ubistvo Željka Ražnatovića Arkana.

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.11.2007.

14:36

Default images

Radi se o tužbama tužilaštva i odbrane za ubistvo Ražnatovića i dvojice njegovih prijatelja 2000. godine u hotelu "Interkontinental" u Beogradu. Sudija-izvestilac Dragan Aćimović upoznao je članove veća sa osporavanom presudom, kojom su devetorica optuženih u oktobru prošle godine osuđeni na ukupno 120 godina zatvora.

Izuzev dvojice prvooptuženih - Dobrosava Gavrića i Milana Đurišića, kojima se neposredno pred izricanje druge presude izgubio trag i za kojima je zbog bekstva raspisana poternica - sednici su prisustvovali svi okrivljenini, a iz pritvora je doveden Dragan Nikolić Gagi.

U presudi koju je optuženima izreklo sudsko veće Okružnog suda u Beogradu navodi se da je utvrđeno da su se Gavrić, Đurišić i Nikolić, po prethodnom dogovoru i utvrđenom planu, dovezli do hotela "Interkontinental" i izvršili trostuko ubistvo i teško ranjavanje žene koja se tu zatekla.

Gavrić je trojici prijatelja koji su sedeli u separeu prišao s leđa i u Ražnatovića ispalio tri hica iz pištolja, a zatim i u Mandića i Garića, dok su mu Đurišić i Nikolić pružali podršku.

Prilikom bežanja iz hotela na Garvića je pucao i ranio ga Ražnatovićev telohranitelj Zvonko Mateović.

Tom presudom zbog ubistva Ražnatovića, Milenka Mandića i Dragana Garića, Gavrić je kao neposredni izvršilac osuđen na 30 godina zatvora.

Na istu kaznu osuđeni su i Đurišić i Nikolić zbog ubistva u saizvršilaštvu, dok su po šest godina zatvora dobili Dejan Pitulić, Vujadin Krstić i Stojan Ranković zbog pomaganja posle ubistva.

Zbog istog dela, na devet godina, odnosno na tri godine, osuđeni su Đorđe Grubačić i Milomir Vasiljević.

To je druga presuda u ovom slučaju jer je prvu Vrhovni sud Srbije 2002. godine ukinuo zbog nedostatka dokaza i naložio novo suđenje.

Okružni sud osudio je oktobra 2001. godine za trostruko ubistvo u "Interkontinentalu" Gavrića, u to vreme policajca na bolovanju, na 20 godina zatvora, a Đurišića i Nikolića na 15 godina.

Zbog pomoći učiniocu posle izvršenog krivičnog dela po tri godine zatvora dobili su Dejan Pitulić, Vujadin Krstić, Đorđe Grubačić i Stojan Ranković.

Na osam meseci, uslovno na tri godine, osuđen je Milomir Vasiljević, dok Zoran Nikolić "Pegla" nije dočekao izricanje presude jer je umro u istražnom zatvoru.

Ražnatović je, u vreme ratova u bivšoj SFRJ, bio komandant Srpske dobrovoljačke garde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: